Annons:

Säg namnet Stelvio i racersammanhang och de flesta kommer dra en förundrad men även något nervös suck. Det är en legendarisk etapp på Giro d’italia som genom 48 hårnålskurvor tar en upp till alpernas näst högsta bergspass på 2762 meter över havet.

Lo Passo dello Stelvio byggdes för snart 200 år sedan och länge har denna asfaltsorm, som den kallas, inspirerat cyklister och alla som gillar spännande vägar. Basen för oss dessa dagar är den idylliska skidorten Bormio. En mysig liten by som är helt omringad av berg och fantastisk cykling, vilken cykel du än väljer ska det visa sig. Men idag är det racer som gäller. Med lite hjälp från Stelvio experience utrustas vi med två fullblodsmonster, en Pinarello Dogma F8, i princip samma cykel som Chris Froome vann tour de France på förra året och en Scott Foil. Cyklarna kostar runt 600kr per dag att hyra, men ska man cykla på ikoniska vägar så ska man väl matcha upplevelsen med rätt cykel?

Stelvio-16Från Bormio upp till toppen av Stelvio är det ca 1500 höjdmeter och snittlutningen är på 7.2 procent. Vi räknar ner kurvorna, eller upp då. Den första kommer strax utanför byn. Vi ska dock inte nöja oss med att ta oss upp till Stelvio och sen tillbaka ner. Nej, när vi ändå är här vill vi attackera denna legendariska väg från båda håll. Det är mitt i sommaren och ganska få cyklister ute. Den 30-gradiga hettan gör det lite extra slitsamt, så tunnlarna som passeras bjuder på välkommen svalka. Vägen slingrar sig fram genom en sanslöst vacker alpmiljö och snart är vi uppe vid Passo Umbrail, 2503 meter över havet. Men det här var egentligen bara uppvärmningen.

Stelvio-4

Hanna Erixon

Vid Umbrail passerar vi gränsen och fortsätter in i Schweiz, ner mot mot Val Mustair och fortsätter sen mot Munster. Vi passerar små idylliska byar och njuter av galet fina vägar som är så gott som bilfria, och nu går det fort. Det har gått nedför ett bra tag och när vi landar i Prato allo Stelvio är vi nere på blott 915 meter över havet, om det är hettan som luras vet jag inte men luften känns verkligen tyngre. Vi sockerchockar kroppen med en laddfika i solen innan vi tar sats mot det som är dagens stora utmaning, Stelvio, framför oss har vi drygt 1800 höjdmeters klättring.

Stelvio-9Vädret i dessa trakter kan vara ganska oberäkneligt, man kan möta allt från snö till enorm hetta, under sommaren alltså. Vi har lyckats pricka det mest stabila högtryck som någonsin verkar ha skådats, men 30 grader plus stekande sol och ett massivt berg som ska besegras tar rejält på krafterna, det känns nästan som vi ligger och cyklar mitt i en stor solfångare, svetten bara rinner. Men vi har inte bråttom, är inte med i girot eller nån gran fondo, det får ta sin tid. Det finns egentligen bara en sak som förtar upplevelsen lite, som jag nämnde ovan var det får andra cyklister på vägarna. Tvärtom är det med motorburna tvåhjulingar, för om Stelvio är populärt bland cyklister är frågan om det inte är ännu mer populärt bland motorcyklister och om vi inte har bråttom kan jag lova att de har det. Gnälligt kanske men,  jag har nog aldrig stört mig så mycket på motorbuller som under denna annars på episka cykeltur.

Stelvio-14

Svetten lackar, helt ok att skippa hjälmen uppför då.

Efter att ha klättrat nästa 3000 meter på tio mil hägrar sig till slut Stelvio, och sen är det bara utför. Har man inte superbråttom är det en fantastisk runda. Har man det lär man närmast svettas mjölksyra, men det finns väl nån tjusning och fantastiskt i det med.

Stelvio-13Andra legendariska rundor som utgår från Bormio är, Gavia, Motirolo, Foscagno mfl. Så är du sugen på en rejäl dos backträning eller bara späka dig själv i mjölksyra finns det nog få bättre ställen på jorden.

Stelvio-17

Energistation i Bormio

Stelvio-18

Cyklar extra allt: Stelvio Experience

Stelvio-19Stelvio-20

Följande dag bytte vi våra racrar mot varianter med betydligt mer gummi och gung för att utforska den andra sidan av dalen.

Ta sig hit:
Närmast flygplatserna är Milano eller Bergamo, sen är det hyrbil som gäller. Vi bilade ner och kör du från Göteborg rör det sig om ca 170 mil.

Bra cykelhotell
Hotel Funivia
Hotel Nevada
Grand Hotel Bagni Nuovi

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg

En respons