Annons:

Vinden ven i tältduken när jag vaknade på toppen av Hammarbybacken ett par dagar innan nyårsafton. Jag drog upp mössan som täckte ögonen, solen hade redan gått upp. Vilken känsla! Det kändes som att vakna upp en födelsedagsmorgon, full av förväntan. Jag hade klarat det! Sista veckan på året och natt 52 ute i tältet var avklarad. Hela 2017 hade jag sovit ute minst en natt i veckan och nu var jag i mål. Massa härliga nätter, upplevelser och givetvis också stundtals tufft att hålla planen. Men nu var jag klar!

Blandade känslor men mest glad!
När jag satte igång med projektet att tälta minst en natt i veckan under hela 2017 så kändes det som jag hade hur mycket tid som helst framför mig att upptäcka nya platser runt omkring mitt hem i Stockholm och där jag brukade vara på olika platser i Sverige. Men ett år går oerhört fort! Jag har svårt att förstå att det är klart och jag som har  platser kvar att upptäcka. Ändå känns det fantastiskt roligt att jag kom i mål med det jag satte ut att göra.

Dock som alltid inträder en saknad efter det som blivit en del av min vardag. En gång i veckan gav jag mig ut på ett eget miniäventyr med min packning och tält för att få njuta av att sova ute. Ibland bara en kvart från hemmet och ibland ett par mil bort med bil. Några tillfällen klart längre bort som uppe i fjällen, Italien, Afrika eller Nepal.

Tacksam, glad och längtar ut
Oerhört tacksam att det inte bara vart en lättnad av att det äntligen är över. Glad över att det gått så bra och att det fungerat med familj och jobbet på banken. Jag längtar redan ut igen och ut ska jag, men först en liten paus för att markera för mig själv att mitt äventyrsprojekt är klart. En tid att få plocka lite med utrustningen och titta på bilder, reflektera över erfarenheter och minnas alla härliga ögonblick och möten.

Platser jag sent kommer glömma
Mest udda platsen var Stockholmsmässans tak under Vildmarksmässan. En lekplats i Moena i Italien när jag skulle åka Marcialonga rankar nog också ganska högt. Höjdrekordet var 4 950 m.ö.h i Lobuchee i Nepal med Jakar inpå tältduken med sina skällor runt halsen. Inte lika högt upp men några av de högsta punkterna i Stockholm.

Flera nätter runtom på Djurgården, bl.a. Biskopsudden och mitt på Gärdet. En kaj ute vid Karlsudd där jag fick flytta tältet när Vaxholmsfärjan kom på morgonen. Min favorit, precis vid foten av Singibakti på väg upp längs Durlings led till Kebnekaise. Och ska jag bort på middag så självklart tar jag med mig tältet och sover över i bästa äventyrarstil!

Alla möjliga tält
Jag har mest använt tält från Helsport där jag främst använt deras Reinsfjell Superlight 2 och 3. Deras extremtält Himalaya 2 har fungerat bra det med. Ett par modeller från Hilleberg. Roligast var dock tälten från Ikea (!) och ett uppblåsbart tält från Heimplanet, The Cave. Det har varit klart lärorikt att få prova olika modeller. Om jag får ge ett tips i val av tält så tänk på sitthöjden! Klart skönt att kunna sitta upprätt inne i tältet.

Lärdomar, tips och tankar
Jag har fått frågor om vad jag lärt mig, tips, tankar om olika saker. Självklart vill jag dela med mig och kommer dela med mig av det jag tagit till mig bl.a. här på bloggen och på Explore (f.d. Vildmarksmässan) där jag kommer att vara på plats och även föreläsa om mitt år med att sova ute i tält varje vecka. Så roligt att alla ni varit med, peppat och hejat på mig under året. Stor tack!

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth är vid sidan om sitt jobb som managementkonsult även VD på Årets Äventyrare AB, guide på Expeditionsresor, studierektor på Adventure Academy och aktiv scoutledare. Han var den första att genomföra Kropp Challenge där han i maj 2016 cyklade från Stockholm till Nikkaluokta, lastade om från cykel till ryggsäck för bestiga berget och ta sig ut igen. Allt för egen kraft och med all packning på cykeln. Fredrik är löparen som hellre räknar leenden än kilometrar eller kilon på skivstången, och har genomfört två Ironman "Glädjen i att få vara ute och uppleva nya saker är det som jag går igång på. Tuffa utmaningar, roligt och så gott kaffe förstås.”

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras