Annons:

Med hjälp av laserskanningsteknik har Lantmäteriet upptäckt att Sielmatjåkka är hela 2004 meter, sju meter högre än vad man tidigare trott. Upptäckten innebär att det nu finns åtta fjäll som når över 2 000 meter i Sverige.

– Ända sedan höjdmätningarna påbörjades har 2 000 meter varit en magisk gräns för fjällentusiaster. På så sätt är detta en sensationell upptäckt, säger Björn Olander, kartingenjör på Lantmäteriet som varit med i upptäckten av den nya fjälltoppen.

Femton kilometer norr om Kebnekaise, ligger Sielmatjåkkå, som genom de nya mätningarna alltså är sju meter högre än vad som tidigare beräknats. Med sina 2 004 meter blir det Sveriges nordligaste fjälltopp över 2000 meter. Sielmatjåkkå ligger 12 kilometer norr om före detta nordligaste toppen Kaskasatjåkka.

Upptäckten gjordes i samband med Lantmäteriets laserskanning av Sverige. Lantmäteriet håller sedan 2009 på att ta fram en detaljerad markterrängmodell över Sverige med hjälp av laserskanning från flygplan.

– De nya mätningarna är exakta. Vi kan se ner på decimetern hur högt någonting är, vilket är en stor skillnad från förr då det kunde skilja flera meter. Några områden med fler intressanta toppar finns fortfarande kvar att skanna, bland annat inom Sarek Nationalpark, så det finns chans att hitta fler nya höjder, säger Björn Olander.

Lantmäteriet började flygfotografera Sverige under 1950-talet och tidigare höjdbestämningar med barometer kompletterades med hjälp av stereomodeller. Det omfattande arbetet att laserskanna Sverige beräknas vara klart till årsskiftet 2017. Syftet är att få en exakt höjdmodell av Sverige för att vidare förstå klimatförändringar som till exempel stormar och översvämningar och hur de påverkar landskapet. Dessutom ger laserskanningen ett bättre underlag för kartor.

De nya höjdangivelserna kommer att uppdateras i Lantmäteriets kartor.

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg