Annons:

Said Belhaj, årets manliga äventyrare 2015, lyckades i våras med att sätta leden Papichulo 9a+. Den hårdaste leden som någonsin klättrats av en svensk.
(Artikel uppdaterad med Jesper Östlunds film från klättringen)

Du har ju slitit med projektet ett tag, känslan nu när det är klart?
Nu i efterhand är det på ett sätt en lättnadskänsla, samtidigt känns det lite nostalgiskt. Både tiden då jag jobbat på leden samt leden i sig är som en sorts resa som nu är ett avslutat kapitel.

Said Belhaj. Foto: Kristina Nordenmark

Said Belhaj. Foto: Kristina Nordenmark

Med dina ord, vad är Papichulo?
Papichulo är en 50 meter lång och mycket vacker linje i Roca del Moro nära byn Oliana i Katalonien i utkanterna av Pyreneerna. För det första så ”passar” leden mig väldigt dåligt då första delen kräver en stil som dels är svår om man är kort, dels en stil jag är generellt sett ”dålig” på men som jag ändå älskar. Efter denna del blir turen brantare och lättare rent move-mässigt men efter att du klättrat första delen så är man rejält trött (det finns inga bra ställen för vilor), då blir andra delen den riktiga kampen till toppen. Med andra ord var det en stor utmaning.

papichulo-1

Foto: Jesper Östlund

Nyckeln till framgång/att du lyckades denna gång?
Tror att jag lärt mig en del genom åren och bara kört på hårda projekt när jag själv känt för det. Jag klättrar bara på grejer när jag är sugen och jag tror även att denna inställning gjort att jag kunnat hålla uppe min motivation så länge i klättring, det har aldrig funnits några måsten.

Men all träning gav resultat?
Ja, all träning och klättring genom åren, sen måste man givetvis vara på topp just den dagen för att komma hela vägen.

Har leden påverkat dig på något sätt? Fått dig att söka dig till någon annan typ av klättring?
Nej inte direkt. men generellt har det blivit mycket sportklättring det senaste så jag kommer att lägga mer tid på långturer, trad och senare i år mer bouldering. Så känns det nu iaf, vi får se vad som händer. Jag har en hel del leder kvar jag vill göra inom sport, ”listan” tar aldrig slut, vissa kommer jag att hoppa på redan nästa vecka!

Vilka då?
I ex Spanien: ”Coma sant Pere” i Margalef, ”Radar Ez” i Figols, ”Cosi Fan Tutte” i Rodellar, ”Palestina” i Cuenca osv osv… De ligger gradmässigt runt 8c+/9a. Man behöver ju tack och lov inte klättra 9a+ för att hitta något bra. Tror att de leder jag angivit är några av de bästa linjerna på respektive berg.

Men blir det fler 9a+?
Jag klättrar egentligen aldrig grader utan alltid leder. Ser jag och testar en bra led som råkar vara 9a+ så självklart! I slutänden är Papichulo bara en led i mängden, men den stora resan i livet och klättring har bara börjat, nu fortsätter allt som vanligt med mer klättring!

Klipp från projektet hittar du på Epic TV och mer om klättringen finns att läsa på Saids blogg

2 responser