Annons:

Serien presenteras av:

Snön faller i fjällen och det är hög tid att kolla så att prylarna är i ordning för toppturssäsongen. Men vad behöver man egentligen packa ner i ryggsäcken?

Eftersom du måste kunna lösa många situationer är risken stor att ryggsäcken blir tung på topptur. Samtidigt är en tung ryggsäck en riktig skidglädjedödare. Därför är det viktigt att välja lätt och våga välja bort. Här följer ett minimum:

Ryggsäcken
Satsa på en enkel, toppmatad ryggsäck utan för många dragkedjor, eftersom de är tunga och lätt går sönder sönder. Din ryggsäck måste ha ett skidfäste som klarar ett par breda skidor. Det är bra om det finns fickor (gärna på höftbältet), så att du har möjlighet att enkelt nå kompass och din choklad. Andra bra detaljer: separat fack för spade/sond och fäste för isyxa.

Stranda, Sunnmöre, Norway

Stranda, Sunnmöre, Norway

Transceiver (sitter på kroppen)

ryggsacken

Satsa på lavinsändare med tre antenner som matchar dina behov, lär dig hur den funkar och öva ofta. Det är viktigt att ni även tränar på att hitta flera begravda offer.

Sond
Lavinsonden är en hopfällbar aluminiumpinne som gör att du snabbt kan lokalisera ett begravt lavinoffer. Den används under finsöksfasen vid en lavinträddning, det vill säga när det begravda offret ska lokaliseras exakt.

Spade
Det bästa är att satsa på en spade med blad i metall. Plast är betydligt sämre i den hårda snö som en lavin kan bestå av. Det är bra att kolla vikten på både sond och spade innan du köper – här finns det hekton att spara. Samtidigt måste spaden hålla för att hugga igenom skare, is och kvistar.

Pannlampa
Satsa på en lätt pannlampa med bra kräm i. Se till att batterierna är fräscha och ta med extra om du ska vara ute i flera dygn.

ryggsacekn4

Telefon
Se till att ha nödnumret inlagt i mobilen, det sparar tid och stress i en nödsituation.

Navigationsutrustning
Ett minimum är en färsk karta och kompass.  Höjdmätare gör det lättare att veta var du exakt befinner dig. Det kan vara nödvändigt om du exempelvis ska hitta en travers eller ingången till en ränna. Du måste kunna orientera utan gps, men den ökar säkerheten när sikten är dålig.

Dryck
Vätskesystem med slang är effektiva, men har en tendens att frysa ihop. Då funkar en flaska med stor öppning (lätt att fylla/tömma/diska) bättre. Försök att dricka mycket på morgonen och precis innan du drar på tur, så behöver du inte släpa lika mycket vätska. Sportdryck gör att du får i dig mineraler och lite extra kalorier.

Mat
Ta med något du gillar med mycket kalorier i. Ta mycket pålägg om du envisas med mackor. Lusläs innehållsförteckningen när du handlar.

Värmeplagg
En jacka eller väst ökar lyxkänslan och säkerhetsmarginalerna om något skulle hända. Dun värmer bäst i förhållande till sin vikt, men är det fuktigt är en jacka med syntetfyllning bättre.

Extra handskar och mössa
Se till att de är varma och lätta – de ligger oftast i ryggsäcken.

Goggles
Skyddar utför och vid stark vind. Du kommer att behöva olika glas för olika väder. Vid dåligt väder behöver du något som ökar kontrasten, är det soligt är det viktigt att de skyddar maximalt från solljuset.

Solglasögon
Ett måste på vinterfjället. Det är viktigt att de är sköna och skyddar bra, även från sidorna.

Skidstegjärn
Skidstegjärn är taggiga vinkeljärn som du fäster i dina topptursbindningar. De gör att du kan gå uppför även när snön är hårt och stighudarna har svårt att få fäste. Oftast ett måste på vårturer, men du kan lämna dem hemma när du vet att snön är mjuk.

Första Förband (några i gruppen)
Din förbandspåse behöver innehålla ett förband som effektivt stoppar större blödningar och en bra tejp för att förebygga skavsår, tejpa leder, senor och söndrig utrustning. Du behöver även plåster i olika bredder, sårtape för att smidigt kunna fixa mindre sår och skavsårsplåster. Ta med egen medicin (om du använder någon) och något receptfritt smärtstillande. Du behöver även en dauerbinda, som är en kraftig elastisk binda. Den ger dig möjlighet att linda stukningar, men är också bra om du behöver fixera en axel som gått ur led tajt mot kroppen.

ryggsacekn3

Solkräm
Snön reflekterar mycket ljus och därför är det viktigt att skydda vinterblek hud när du är ute på fjället. Använd minst solskyddsfaktor 15, mer på hög höjd och på våren.

Buff eller ansiktsmask
Det är bra om du har med något som kan skydda ditt ansikte med om det blir kallt och blåsigt.

Reparationsprylar (några i gruppen)
Ta med ett multiverktyg, valla för stighudarna, en bit grov ståltråd och en extra truga. Det är även bra att ha med ett litet diamantbryne. Då kan du ta bort ”skägget” direkt om du skulle få en smäll på en stålkant.

Vindsäck för två (några i gruppen)
Genom att ha med en vindsäck ökar gruppen sina säkerhetsmarginaler rejält. En vindsäck ger lä och är bra för skydda och transportera skadade i. Satsa på en lätt modell.

Boken Snösäker – elva steg mot bättre, säkrare och roligare offpist är den första boken på svenska om laviner, toppturer och skidåkning bortom liftarna. Den innehåller bland annat ett rejält utrustningskapitel som ingående förklarar varför du ska, eller inte ska, köpa en viss pryl

+ Utrustningen

Avalanche Rescue Kit 3+ är Ortovox bästa lavinsäkerhetskit med transceiver, spade, sond och guidebok. Transceivern Ortovox 3+ ger perfekta positionsangivelser. Displayen visar i realtid var du ska leta, avståndet dit och hur många som försvunnit. Ortovox Shovel Beast är en vridstyv spade som inte viker ner sig ens i den mest hårdpackade lavinsnö, dessutom lätt och smidig. Ortovox Probe 240 Light PFA är vår lättaste aluminiumsond. Snabb och enkel att sätta ihop. Ergonomiskt grepp som skyddar händerna mot kyla. Tydliga markeringar visar snödjupet. Vikt: 270 gram. Längd: 240 cm. Avalanche Rescue Kit 3+ levereras även med en guidebok från Safety Academy som förklarar grunderna i lavinsäkerhet. Pris: 3600 kr.

 

2 responser