Annons:

I fredags avgjordes tidernas första SM i enduro i Åre i rekordtorra förhållanden på Åreskutan. Tävlingen, Åre Enduro by Sweet Protection, var även öppen för åkare utanför Sverige vilket hade gjort att ett 40-tal norrmän och finnar stod på startlinjen.

På grund av kraftiga vindar under träningsdagarna, som gjorde att liftarna i Åres högzon var stängda, så beslutade cykelförbundets kommissarier att stryka den övre delen av S1, Easy Rider och Hjulingen av säkerhetsskäl. Banan bestod av fem specialsträckor med en sammanlagd fallhöjd på 2100 höjdmeter utför och en åktid på strax över 33 minuter för vinnaren. Lägg till att åkarna, förutom att åka en del lift, även var tvungna att trampa 1300 höjdmeter uppför. Det blev med andra ord en lång dag i sadeln för de runt 180 deltagarna som kom till start. Förhållandena i Åre den här sommaren har varit ovanligt torra vilket gjorde lederna ännu mer utslagsgivande med många rejält lösa och sönderkörda partier som orsakade en hel del krascher och andra problem för åkarna.
Hemmaåkaren Robin Wallner, Åre Bergscyklister, vann tävlingen och SM-guldet framför bröderna Alexander och Oliwer Kangas. I damklassen vann Josefine Björkman, Kungälvs CK, före Joline Johansson och norskan Hilde Strædet. Hanna Oleträ som kom på fjärde plats vann därmed en bronsmedalj i SM.

Enduro SM 2-1 kopia

Robin Wallner

– Jag visste att jag låg bakom inför sista sträckan så jag var tvungen att ge allt på den. Det var jäkligt hårt med motvinden i början på sträckan så jag var nästan helt slut efter bara ett par minuter, men jag höll ihop det hela vägen, säger Robin som tog in 15 sekunder på tvåan Alexander Kangas på sista sträckan.

Enduro SM 2-3

Josefine Björkman

Bland dom övriga resultaten hamnade den gamla VM-silvermedaljören i downhill från Vail 1994, Tommy Johansson på en vass sjätteplats, och XC-fantomen Matthias Wengelin som visade att han även klarar av att åka utför fort med en fin tiondeplats.

Enduro SM 2-5

Tommy Johanson

Bilder på nästan alla tävlande hittar du på vår facebooksida