Annons:

Robin Trygg besteg i fredags Cho Oyu, världens sjätte högsta berg. Nu beger han sig  vidare till Mt Everest.

Robin, en gång yngste svensk på Mt Everest, är nere i Himalaya för att ta sig an två av världens högsta berg, Cho Oyu som med 8201 m är världens sjätte högsta berg, och Mt Everest, under en och samma expedition. Den 7 maj klockan 15.10 kinesisk tid, stod han på toppen av Cho Oyu.

Från expeditionens blogg:

”7 Maj 15.10 (kinesisk tid) stod jag på toppen av världens sjätte högsta berg Cho Oyu. Det var några tuffa dygn som krävde en hel del av mig. Men till slut blev jag och Chhiring de första att toppa berget på ca 1,5 år.

Toppattacken gjordes från läger 2 då vi inte hade lyckats ta oss högre upp på berget tidigare. Tillsammans med Chhiring och tre tyskar har vi byggt hela leden på berget själva vilket har varit krävande. Speciellt Chhiring har gjort ett jättejobb.

Tanken var att lämna läger 2 kring midnatt men vi blev sena iväg. Efter hårt slit kom vi dock fram till Yellow Band där två av tyskarna valde att vända nedåt igen. Jag och Chhiring fortsatte dock men det var väldigt kallt och relativt hård vind.

Vid klättringen genom Yellow Band fick jag extremt ont i fyra fingrar på höger hand och väl uppe genom vad som kan ses som en tunnel blev jag omfamnad av Chhiring. Vi kunde då konstatera att jag hade förfrysningsskador på fyra fingrar som hade blivit missfärgade och jag hade väldigt ont. Jag försökte att köra på i ytterligare 1,5h genom att återfå värmen i fingrarna men det gick inte. Vid ca 8000m valde jag att använda syrgas och därefter försvann problemet med fingrarna.

Jag och Chhiring nådde toppen kl 15.10 kinesisk tid i dimma och snö tillsammans med min tyske vän Klaus. Det var relativt hårt väder och vi spenderade ca 15min på toppen. Det kändes fantastiskt att få stå på 8201m höjd efter så många år av slit.

Vägen ned var dock väldigt jobbig och terrängen var hård pga att det endast var vi ute på berget och snö/vind gjorde att vi inte hade några spår att gå i. Som mest pulsades det i knädjup snö på både upp- och nedvägen och jag var ordentligt uttorkad och åt snö för att slippa uttorkning.

Efter toppen valde vi att spendera en natt i läger2 innan vi dagen därpå tog oss ned till ABC på 5700m höjd.//

Imorgon är en vilodag här i ABC innan vi dagen därpå beger oss till byn Tingri för att min kropp ska få en chans att återhämta sig lite grann. Sen beger jag mig till Everest. Det känns fantastiskt kul att allt detta är dokumenterat och kommer att visas på svensk TV senare i år.

Jag är just nu väldigt glad och stolt över det jag har gjort men kroppen har tagit mycket stryk.

De kommande dagarna är väldigt viktiga och jag ska göra mitt bästa för att kroppen ska återhämta sig till max.

//Robin”

Han beger sig nu vidare till Mt Everest men den här gången ska han försöka nå toppen från nordsidan/Tibet. Lyckas han blir han förste svensk att ha bestigit berget från både syd- och nordsidan, samt efter Göran Kropp den andre svensken någonsin att ha stått på Everest två gånger.

Expeditionen går att följa via www.robintrygg.com/blogg.

// via Pressmeddelande