Annons:

Renata Chlumska har bockat av ett par stora expeditioner på sin bucket list. Men att bli den första svenska kvinnan i rymden verkar vara ett segdraget projekt. I väntan på rymden drar hon igång Kropp Challenge, en hyllning till Göran Kropp.

Rymden? Vad händer egentligen?
RENATA
: Rymden går ingenstans. Det får ta den tid det tar och det viktigaste är att det blir säkert. Virgin Galactics hade en otäck krasch förra hösten, så projektet har förskjutits, men en dag kommer jag komma ut i rymden, det vet jag. För mig handlar det inte om att hinna göra så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt utan att göra det jag brinner för. Jag blev nyss klar med Seven summits och det vill jag landa i. Det var en häftig resa att få slutföra det.

Men det finns de som säger att ”Vadå rymden, det är väl inget äventyr, det är ju bara att köpa en biljett?”
Jo, men det beror ju på hur du definierar äventyr. Äventyr för mig, generellt, är att ge sig ut på någon slags resa och att upptäcka någonting nytt. Det kan vara i världen, det kan vara i dig själv, det kan vara i någon annan. Något du inte riktig vet hur det kommer sluta. Så allt kan vara ett äventyr, livet i sig är ju ett fantastiskt äventyr. Det behöver inte vara farligt, svårt, extremt eller jobbigt. Det kan vara enkelt, kul och lustfyllt. Hade man lagt lite mer äventyr i sin vardag så tror jag många hade haft det mycket roligare. Så rymden är absolut ett gigantiskt äventyr.

Filmen Everest gick nyss på biograferna (Renata och Göran Kropp var på berget samtidigt som filmens scener utspelade sig), vad tänkte du när du såg den?
Även om det är en Hollywoodproduktion är det väldigt nära den sanna historien. Sedan är det många minnen som kommer tillbaka. Jag träffade både Scott Fisher och Rob Hall (filmens huvudpersoner, reds anm), och hörde det där sista samtalet mellan Rob och hans då gravida fru, så det är klart att det är otroligt starkt att få det på en gigantisk bioduk, det tar en tillbaka. Just där och då kände jag en enorm frustration över att sitta där i baslägret utan att kunna göra något. Hade jag haft kompetensen och erfarenheten så hade man velat ge sig upp och hjälpa.

Renata Chlumska 2

Men allt som hände då, det gjorde dig inte avskräckt?
Det var ganska brutalt att komma till Everest för första gången och så plötsligt är det en situation där 13 personer omkommer på berget. Det som gjorde att jag ändå vågade bestämma mig för att leva det här livet var att jag då såg vad det är som krävs, och att det faktiskt går att göra det på ett betydligt säkrare sätt.

Nu blev du ju första svenska kvinna på alla Seven summits, hur viktigt var det?
Det var en dröm som jag haft i 15 år där jag från början ville göra det så långsamt som möjligt. Gå emot allt det snabba och lätta. Jag lekte med tankar som att jag skulle rida till Aconcagua och lära mig dansa tango på vägen, träffa någon argentinare, åka hundspann till Denali, skida till Mt Vinson, åka tank till Elbrus. Sedan ändrade jag mig och tog tag i möjligheten istället. Det hade varit öppet mål i 15 år, ingen som hade gjort det. När jag väl hade tagit beslutet att göra det så blev det viktigt att komma först, då blev det att jag besteg fem berg på sex månader istället.

Som äventyrare har du gjort mycket saker helt solo,  tror du att det är något vi är rädda för, att vara ensamma?
Ja, uppenbarligen, för en av de vanligaste frågorna jag får efter mina expeditioner är ”Var det inte jobbigt att vara själv?” Men jag tror att det är otroligt nyttigt att våga komma dit att man möter sig själv, för mig är det fundamentalt, om jag inte trivs med mig själv, hur ska jag då kunna trivas med andra? Idag kör vi på för fort. Man stannar inte upp för att tänka för då kanske man möter jobbiga tankar: Lever jag ihop med rätt person? Jobbar jag med rätt jobb? Bor jag på rätt plats? Vad vill jag? Frågor som kan vara jobbiga att tackla då vi är ganska rädda för förändring. Och så kör man på tills man kör in i väggen och sedan åker man till Bhutan istället och bor i ett kloster. Tid för sina egna tankar är en bristvara och en lyx.

Renata

Renata Chlumska på toppen av Denali.