Annons:

Kan man bli kär i ett par skidor? Här kommer en uppenbarelse kring utrustningens betydelse för åkningen från skid- och yogahelgen i Hemavan med Systrar i Bergen. I samarbete med destination Hemavan Tärnaby.

Det svåra med att vara nybörjare inom en sport är att du oftast inte ens vet var du ska börja leta – eller vad du ska leta efter, när du ska skaffa ny utrustning. Jag ska ge er en jämförelse. När jag började springa regelbundet ville jag hitta en riktigt bra och skön sko att springa i. Eftersom jag själv inte visste vad jag skulle titta efter vände jag mig till en skoaffär nischad på löpskor. Efter en löpanalys på löpband kom jag hem med dyraste modellen av en uppbyggd asfaltsko med pronationsstöd. Den skon tog död på min löpglädje för flera år framöver – det var ärligt talat skönare att springa i ett par platta Converse! Tung, stel och klumpig upplevde jag skon som försäljaren tyckte att jag skulle ha. Idag, många år senare, har jag testat många olika skor och själv kommit fram till en modell som passar mig och mina fötter väldigt bra.

Idag är jag inom skidåkningen där jag var med löpningen då, när jag började. Jag vill hitta ett par sidor som passar mig och som känns härliga att åka på men jag vet inte riktigt vad jag ska leta efter. Jag bestämde mig för att ta ett snack med skiduthyrningen i Centrumbacken i Hemavan för att få veta lite mer.

Uthyrningsskidor idag är indelade i tre olika kategorier, standard, medel och avancerad. De allra flesta som hyr skidor får ut en standard-skida som går ungefär till hakan eller näsan.

Jag åker i dagsläget på ett par begagnade standardskidor som jag köpte billigt av en tjej i fjälledarklassen som gick året innan oss. Dem har gett mig massor av fina dagar i backen den här vintern men nu när jag utvecklats en del i min åkning kände jag att jag ville testa något nytt. Jag fick chansen att teståka de tre avancerade modellerna av hyrskidor i Centrumliftens uthyrning.

Såhär kändes det:

Rossignol P800
Kärlek vid första åket! En lätt skida trots sina tuffa åkegenskaper. Lätta att svänga runt trots att de är något längre än vad jag är van vid. Svarar fint över gupp och ställer sig på kant som av sig själva. Upplever att jag får otroligt mycket tillbaka av denna skidan och därför är det enbart en fördel att den är styvare än vad jag är van vid. Behåller dem resten av helgen!

Rossignol Hero – short turn (11 m)
Trots uthyrningens försök att skrämma mig med att detta är en skida som ”äter lår” så måste jag säga att jag gillar den! Visst var detta absolut den svåraste skidan enligt mig och det var nog först vid tredje åket som jag fick kläm på hur jag skulle kanta den utan att känna att skidan vobblade mot underlaget för att sedan kasta iväg mig i slutet av svängen. Kan tänka mig att dessa är ett par riktigt roliga slalomskidor för den med teknik och styrka!

Rossignol Hero – long turn (19 m)
Fick ut en något längre skida än vad uthyrningen tyckte att jag egentligen skulle ha. Om kortsvängs-skidan ibland upplevdes studsig på snön så var detta mer som en pråm i massivt stål som plöjde fram utan att någonsin lämna sitt uppdrag. Mäktigt!

Svängradien på skidan du åker på finns oftast att avläsa någonstans på skidan. Förenklat så kan man säga att för en styv skida med kortare svängradie krävs det mycket mer muskelkraft och den styva skidan med lång svängradie kräver mer fart för att komma till sin fulla rätt.

Så, sammanfattningsvis – åk mycket skidor och testa många olika skidor för att hitta den som passar dig bäst. Våga ställa krav och byta hyrskida om du känner att den du först fick ut inte passar din åkstil. Är du en fysiskt stark person med god kroppskontroll kan du antagligen gå på en mer avancerad skida även om du inte är en så erfaren åkare. Att dela in skidåkare i tre snäva kategorier med långa glapp mellan är enligt mig ganska långt ifrån verkligheten. Det finns inte EN typ av nybörjare som Johanna från Systrar i Bergen så fint uttryckte det när vi pratade om saken. Vad du gör i övrigt påverkar såklart även din skidåkning. De flesta som jobbar i skiduthyrning har en enorm kunskap och delar mer än gärna med sig av den om du visar intresse!

Även du som åkt ett tag och har ett par egna skidor du är nöjd med kan ha stor glädje av att testa ett par andra skidor för några timmar eller en dag. Kanske upptäcker du något nytt i din åkning?

Lena i skiduthyrningen trodde att jag skulle gilla All Mountain-skidan Soul 7 baserat på mina utlåtanden om de andra skidorna och tyckte att jag skulle passa på att testa den innan jag for hem för helgen. Egentligen en offpist-skida men som även klarar pisten väldigt bra. Detta blev faktiskt min favorit. Inte så konstigt kanske. Det är ju på fjället jag vill vara! TACK för rekommendationen Lena!