Annons:

Del 2 av 2 från vår paddelexpedition till Raja Ambat, Indonesien.

Efter första intrycket och chockinledningen där vi trodde att vi kunde bli smittade av vattkoppor sänker både vi och Nicklas garden. Nicklas kan inte stanna i karantän och trots att temperaturen är över 30 grader andas han genom en mask.  Grupp nr 1 har kommit hem till Sverige och testat sig. Svaren väntar och till slut får vi reda på att det är fläcktyfus, en udda snäll lokal variant som sprids via kvalster.

Vi har tvättat och dränkt in allt material i handsprit, ja allt som grupp 1 lämnade till oss, tält, kajaker, kapell och kök. Kanske var det eller antibiotikan vi tog som gjorde att vi bara fick några få ynkliga blåsor under de veckor vi var ute o paddlade. Få har paddlat i dessa vattnen, tropikerna ställer helt andra krav än skärgårdspaddlingen i Sverige. Bara att släpa med sig 30 l dricksvatten/person/vecka, använda rätt tält som ventilerar, bränsle och kök som inte sotar eller att laga stag till de hopfällbara kajakerna är ingen lek.

Nicklas har nu varit här 4 gånger och hittat sitt paddelparadis. Han känner lokalbefolkningen, hittar till de bästa korallreven, de undangömda vikarna, de vitaste sandstränderna, vet hur man halstrar tonfisk, laddar solceller och hur långt en grupp orkar paddla innan de måste bada för att ”kyla” ner sig i det 28 gradiga vattnet. Tempot är avstressade, ingen mobiltäckning och att få ynnesten att tillbringa 24 timmar per dygn  utomhus, dag ut och dag in utan att bry sig om vädret, är en lyx. För om det regnar gör det inget. De tropiska regnen försvinner lika fort som dom kommer och framför allt piggar de mest upp. Vi varvar med frystorkat och färsk fisk. I våra packluckor har vi tryckt in papaya och bananstockarna surrar vi på däcket tills de mognar i solen. Livet är okomplicerat, från våra basläger gör vi paddelutflykter till grottor och klippformationer som ser ut som julgranar och svampar. Vi bestiger berg, snorklar i orörda korallrev, simmar med maneter, ser örnar, delfiner och sköldpaddor samt leker med lokalbefolkningen som alltid välkomnar oss med sina breda leenden. Nicklas verkar ha rätt, det är nog såhär paradiset ser ut?

Tack och lov det här resmålet kommer aldrig bli en ny Sällskapsresa och Nicklas som reseledare har väldigt få likheter med ”stekar-Nalle” i Snowroller.

Om skribenten

Skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning, trailrunning ja det har Erik engagerat sig i under snart 25 år. Grundare av Kebnekaise Classic, BIMM, FEM, ÅEC, Åre WAR, TEO, C2 City Challenge, Sweden Sky Race 24 med flera! Dessutom hjärnan bakom Salomon Trail Tour som bidragit till det enorma intresset för trailrunning. Lite idéer som snurrar i hans hjärna just nu - Plogga (Plocka skräp o Jogga) och Bo Outdoor, (ett modernt "sportkollektivboende" för oss som hellre är ute) Men mest känd kommer Erik alltid att vara för att ha haft flera roller i Sällskapsresan 2, Snowroller där han är en av skidåkarna gapar de legendariska orden - "Bästa svängen Hökarängen".

Liknande inlägg

En respons