Annons:

Point 65 Sweden har i över 20 år tillverkat glasfiberkajaker liksom kolfiber/kevlar -kajaker (komposit-kajaker). Inför säsongen 2017 har bolaget beslutat att helt upphöra med den tillverkningen och enbart göra kajaker i återvinningsbar polyeten.

Företaget säger att främsta anledning är att komposit-kajaker inte kan återvinnas. Men att även de hälsorisker tillverkningen innebär för fabrikspersonal samt den miljöpåverkan denna tillverkning har spelar stor roll i beslutet.

Komposit-kajaker är, till skillnad från polyeten kajaker, inte återvinningsbara. De hamnar i bästa fall i förbränningsanläggningar för att bli fjärrvärme. I sämsta fall ute i naturen där nedbrytningstiden är mycket lång. Polyeten-kajaker återvinns redan i stor omfattning och blir nya polyetenprodukter. Point 65 Sweden, liksom flera andra kajak- tillverkare, använder redan återvunnen polyeten i sin tillverkning. Gamla uttjänta kajaker kan alltså bli nya.

Därtill är själva tillverkningsprocessen av kompositkajaker en, ur miljösynpunkt, tveksam process. De partiklar (silica) från glasfiber som uppstår när man skär och slipar den härdade fiberprodukten kan orsaka hälsoproblem. Den mycket starka epoxy/polyester som används i tillverkningsprocessen är också hälsovådlig och skadlig för miljön.

Point 65 menar dock att tillverkning i polyeten är helt ren. Richard Öhman, grundare hos Point 65 Sweden ”Det här är ett beslut som känns riktigt bra. Kompositkajaker är otroligt läckert ögongodis och har sina fördelar men när det, ur miljösynpunkt, finns ett så mycket bättre alternativ tycker jag inte att vi har ett val. Tyvärr finns det till och med aktörer som använder sig av kompositmaterial men laminerar in lite trä, bambu eller andra naturmaterial och kallar kajaken för miljövänlig. Det är ju grovt vilseledande när det i verkligheten är precis tvärt om”

2 responser