Annons:

Vi får erkänna att det är tveksamt om vi skulle ge oss ner i dessa grottor själva, hur vackert det än må vara ser det onekligen lite väl trångt ut. Tur då att det finns andra som är ungefär lika klaustrofobiska som Alex Honnold är höjdrädd.  

El Toh är en del av Sistema Dos Ojos, världens tredje största undervattensgrotta som ligger på Yucatanhalvön i Mexico. Grottsystemet började utforskas så sent som 1987. Än så länge har man lyckats utforska 82 kilometer, och man är inte färdig än. Ingången sker inte från havet eller en större sjö utan via Cenotes, från mayaspråkets ord för källor, en form av sjunkhål som bildats i kalkstenen. Dykarna Christoffer Brenna, Sebastien Kister(säkerhet) och Jonas Pedersen(kamera)har dyktuberna på sidan istället för på ryggen, allt för att kunna navigera genom grottornas trånga passager. Att vattnet är så klart beror på att det är regnvatten som filtrerats genom kalkstenen.

Allt är filmat med en Sony a7s och en ISO-känslighet på mellan 3200-50 000, något som skulle var omöjligt bara för några år sedan. Filmaren Jonas Pedersen skriver att han precis börjat lära sig filma, vi kan bara ana hur det kommer se ut när han har lärt sig…

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg