Annons:

Härjedalen erbjuder ett landskap med milsvid utsikt åt alla håll och fjäll som är både lättillgängliga och lätta att vandra i. Guideboken Fjällvandra i Härjedalen från Calazo Förlag bjuder på de bästa fjällvandringarna och de bästa toppturerna i det som brukar kallas viddernas land.

Med Vildmarksmässan strax runt hörnet är det många som ligger i startgroparna för att planera sommarens vandringar. Boken Fjällvandra i Härjedalen innehåller 50 dagsturer beskrivna med utgångspunkt från Funäsdalen – från Helags i norr till Rogen i söder och från Sonfjället i öster till Røros i Norge i väster. Ungefär en fjärdedel av turförslagen går i de norska fjällen mellan riksgränsen och Røros. Dessutom beskrivs ett antal kortare turer som är högst fem kilometer långa.

”Det finns något för alla – både förstagångsvandrarna och de som regelbundet besöker Härjedalen och kanske har en stuga där. Du kan tillbringa många somrar med att bara vandra de turer som vi beskriver här i boken”, säger Eva Wallstam, en av författarna.

I Härjedalen finns ett 60-tal fjälltoppar mellan 900 och 1 800 meter över havet. Högst är Helags som har Sveriges sydligaste glaciär. Bokens turförslag inkluderar 33 toppturer. Flera av fjälltopparna är både lättillgängliga och lättbestigna.