Annons:

Jag är på väg hem från Jakarta till Stockholm, en flygtur runt halva jorden som ger gott om tid för reflektion. Men tankarna snurrar och att få dom i strukturerade fack känns lite övermäktigt just nu. Att komma hem till ”vardagen” i Sverige och att smälta in tempo, värderingar och klimat till en hanterbar mix får nog vänta ett tag.

Just nu kan jag inte släppa filmen, Plastic Oceans som jag såg på flighten och hur vi överkonsumerar och förpackar allt i plast. Plast som sedan inte kan brytas ner och finns överallt, även i mycket av vår mat. Mest påtagligt var de gigantiska sopbergen som växer upp som svampar och förgiftar både hav och land. Filmens slutkommentar var väldigt tänkvärd; With knowing comes caring and with caring comes changing. Alltså det du inte känner till gör du inget åt utan det är först när du förstår konsekvenserna som du börjar bry dig.

Under de tre senaste månaderna har jag rest nu rest omkring i länder som Ecuador, Peru, Sri Lanka, Maldiverna och nu senast Indonesien. Frågan om plast har blivit extra aktuell eftersom vägrenar, byar, stränder och hav ofta är rena sophögarna. Ofta sopas det och fejas det runt sin egen port men man bryr sig inte vad som ligger utanför. En av anledningarna är förstås avsaknaden av soptunnor, sopbilar och återvinning men även korruption är en bidragande orsak. Tack och lov det finns gott om bra exempel tex Plastic banks med pant på plast och i länder som Rwanda är plastpåsar förbjudna, där går även befolkningen ut och plockar skräp tillsammans minst en gång i månaden.
Under vår paddling till öde stränder i Rama Ambat (Indonesien) gjorde vi skillnad, vi rensade alltid upp stränderna vi campade på så gott som det gick o brände såklart alltid upp förpackningarna som blev över från våra frystorkade måltider.

Indonesien

Ni som känner mig vet att en av mina stora käpphästar är just att hålla rent efter sig, för mig är det lika fundamentalt och naturligt som att andas. Tyvärr är det inte ens så att vi i Sverige, där vi både har kunskap, verktyg och ekonomi, lyckas hålla rent runt omkring oss. Sverige blir tyvärr bara smutsiga och smutsigare, visste du t ex att det dagligen slängs 1.8 miljoner fimpar på våra gator, jepp du läste rätt 1.8 miljoner….(vill du veta mer läsa mer se Håll Sverige Rent skrämmande Skräprapport som ligger på www.hsr.se)

Maldiverna

Nu när jag kommer hem ska jag och mina partners försöka hitta finansiering och få snurr på projektet Plogga, vilket står för Plocka skräp och jogga. Du som vill bli ambassadör och/eller har idéer på hur vi ska skapa en landsomfattande rörelse och förändra attityder, värderingar och skapa platser som vi är stolta att besök hör gärna av dig till mig på erik.ahlstrom.sweden@gmail.com
Nej nu får det räcka, dags att checka in på flighten till Arlanda och det ska bli intressant att se vad hjärnan likt en gammal vinylskiva hakar upp sig på den här gången.

PS Ironisk nog på KLM flighten upp till Stockholm innehöll deras flygtidning just en artikel om hur bolaget har som mål att reducera sitt avfall med 50 % fram till 2025.
Samtidigt som jag skriver det här passerar flygvärdinnorna med vagnar där de källsortering plast, muggar och skräp, mattan jag går på är delvis gjord av flygvärdinnornas återvunna gamla uniformer. Ja det finns som sagt hopp.

Om skribenten

Skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning, trailrunning ja det har Erik engagerat sig i under snart 25 år. Grundare av Kebnekaise Classic, BIMM, FEM, ÅEC, Åre WAR, TEO, C2 City Challenge, Sweden Sky Race 24 med flera! Dessutom hjärnan bakom Salomon Trail Tour som bidragit till det enorma intresset för trailrunning. Lite idéer som snurrar i hans hjärna just nu - Plogga (Plocka skräp o Jogga) och Bo Outdoor, (ett modernt "sportkollektivboende" för oss som hellre är ute) Men mest känd kommer Erik alltid att vara för att ha haft flera roller i Sällskapsresan 2, Snowroller där han är en av skidåkarna gapar de legendariska orden - "Bästa svängen Hökarängen".

Liknande inlägg

3 responser