Annons:

I Phortse, på 3840 m.ö.h., blev vi serverade vandringens hittills godaste lunch – av ingen mindre än Panuru Sherpa, som stått på Mt Everest topp tretton gånger och guidat många internationella klättrare över 8000-meters strecket i Himalaya.

Jag kunde inte låta bli att växla några ord med denne lokala klätterlegend efter att vi avnjutit en delikat lunch på familjens Phortse Guest House & Restaurant.

Är det sant att du stått på Everest topp tolv gånger?
Tretton är det! (Han skrattar). Mt Everest tretton gånger, Cho Oyu fjorton gånger, Shisha Pangma tre gånger, Lhotse en gång, Manaslu en gång, Makalu en gång…

När var första gången?
Första gången jag klättrade berget var 1988 och första gången jag stod på toppen var 1993. Sist jag var där var nu i våras, tjugoandra maj 2017.

Vem kan bestiga Mt Everest?
Alla, med rätt träning. Jag har guidat klättrare från flera olika länder. Först får de träna med mig på ett antal 6000-meterstoppar innan de är redo för en expedition.

Din fru, Mrs Pasang Diki Sherpa, är också en erkänt duktig klättrare?
Ja, hon är duktig och klättrade väldigt mycket fram tills vi fick vårt första barn. Nu har vi tre barn, två döttrar och en son. Sonen klättrar lite ibland.

Har du några drömmar för framtiden? Några nya berg du vill bestiga?
(Pasang skrattar igen). Nej, jag är glad och nöjd här!

Precis som i Sverige så är nationalparkens mark skyddad. De enda som får äga land och bedriva verksamhet i Sagarmatha nationalpark är ursprungsbefolkningen, Sherpas. Mr Panuru Sherpa och Mrs Pasang Diki Sherpa har upplåtit delar av sitt land i Phortse till byggadet av Khumbu Climbing Center som beräknas stå klart våren 2019. Alex Lowe Charitable foundation ligger bakom bygget och arkitektstudenter från Montana är på plats och arbetar med konstruktionen.

Phortse var en av de bergsbyar som drabbades hårdast av jordbävningen 2015 och ännu kan man se spår efter förstörelsen på byggnader och religiösa monument.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras