Annons:

Kontrasternas konung.

För mig som brukar använda ganska slimmade cykelglasögon är jag först något tveksam till storleken på Oakleys senaste tillskott på cykelfronten. Att likna dem vid ett par skidglasögon skulle kanske vara att ta i men jämförelsen är inte helt överdriven.

De är utvecklade i nära samarbete med Mark Cavendish och enligt Oakley tog det över 100 designutkast 9600 timmars labb- och fälttester för att få fram Jawbreakern. Namnet Jawbreaker kan tyckas vara lite långsökt men det kommer från funktionen där man öppnar hela den nedre delen av ramen för att byta ut linsen. Förutom sin iridiumhinna har linserna sex ventilationshål som skapar en luftström i orkanklassen och nån imma på linserna är det inte tal om. Glasens storlek är särskilt anpassade för att ge ett större synfält vid en aggressiv och framåtlutad sittställning. De sitter bra vid tinningar och på näsan då gummit är designat för att kleta extra mycket när temperaturen ökar, inget som glider ner på näsan alltså. Ett litet problem med cykelglasögon kan vara att skalmarna ibland har en tendens att ta i hjälmen, för att avhjälpa detta går skalmarnas längd att justera.

Men det är i själva linserna som allt egentligen händer. De flesta kontrasthöjande glas som används gör ofta ett bra jobb med att just höja kontrasten men på köpet får man ofta en skevt färgad världsbild. Linserna på Jawbreakern går att byta ut och anpassas för specifika sporter och miljöer. Vi testade Prizm Road som är anpassade till just landsvägskörning. Det finns säkert en kemisk eller fysisk förklaring till optiken i linserna men det enda jag kan säga är att världen ter sig i ett helt nytt ljus. Inte bara med bättre kontraster utan även med ökad närvaro i detaljerna, utan att på något sätt förvränga färgerna åt något extremt håll, världen blir bara skarpare och vackrare. Nästan som en proffsfotograf hade gått loss i photoshop och det blir lite tråkigt att ta av dem när man rullat klart. De skyddar även bra som solen utan att för den sakens skull göra allt så värst mycket mörkare. Med tanke på hur otroligt bra och genomarbetade glasögonen är i övrigt har jag dock lite svårt att förstå den del av ramen som sticker fram och faktiskt stör synfältet allra längst ut i kanterna.

TEST: Oakley Jawbreaker
Designmonster som bjuder på överraskande prestanda under racerrundan. Just designen är knappast något för den konservative och det är kanske inte heller något man använder utan hjälm. Men i sadeln och under hjälmen är Jawbreaker helt enkelt ett par sanslöst bra cykelglas.
4.5Genomsnittlig poäng

En respons