Annons:

Alf Kjellström verkar ha hittat sin plats i livet. Med utgångspunkt i sin hemort Järpen jobbar han som naturbevakare för Länsstyrelsen i Jämtlands län sedan 1988. Ofta kan ha ta med sig både hunden och hästen ut. Drömjobb om du frågar mig!

Jag träffade Alf när vi gick bredvid varandra i sondkedja under ett lavinsök (mer om det i ett annat inlägg, bilden i detta inlägg är från insatsen) och blev väldigt nyfiken på vad han gör om dagarna och hur han hamnade där han är idag. Alf gick klassen Fjäll3 på  Fjälledarlinjen på Storumans Folkhögskola som ett led på vägen att få naturbevakarjobbet han ville ha. Han fick upp ögonen för yrket när han sommarjobbade med en tillsynsman som skötte lederna. Alf utbildade sig även till färdledare samt skidlärare och var med och startade företaget Aktivita där de gjorde event och turer.

Vad gör du på jobbet som naturbevakare Alf?
Just nu jobbar jag bland annat med att köra ut spång i närheten av Sylarna. Vi får hjälp att köra ut material med pistmaskin och jag sitter med och navigerar. På vintern gör vi även järvinventering. Jag är, som många andra naturbevakare, även med i Fjällräddningen så jag åker även på en del fjällräddningsinsatser. Under sommaren organiserar vi oss i arbetslag i hela länet. Vi jobbar bland annat med att se efter det enorma slitage på lederna som orsakats till stor del på grund av de senaste årens löpar- och cykeltrend i fjällen. Dubbar och en högre kraft på spängerna gör att de slits snabbare samt hoppar ur plats och gräver ned sig djupare i marken, vilket gör att vi behöver byta ut dem fortare. Vi har samma budget som tidigare trots hårdare slitage så det är en lurig ekvation. Varje sommar gör vi också sorkinventeringar på uppdrag av SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) där vi försöker att ha samma sträcka vi kollar av varje år så jag har min sträcka på fyra kilometer som jag följt.

Vi jobbar enbart på projektpengar (men är tillsvidareanställda av Länsstyrelsen) och har inga fasta anslag så vi kan ha många olika uppdragsgivare samtidigt. För Stockholms Universitet hjälper vi exempelvis till med deras fjällrävsprojekt med inventering och utfodring. Tillgänglighet ingår också bland våra uppdrag, det kan handla om att sätta upp rullstolsramper med mera.

Har du något favoritprojekt?
Fjällrävar är alltid kul! Just nu är jag i full färd med att träna upp min hund, en engelsk springer spaniel, till besiktningshund och det är väldigt spännande. Besiktningshunden ska kunna avgöra om det varit björn, järv etc i området. Sättet man tränar på är väldigt likt det som används för att träna en lavinhund så min tanke är att gå vidare med den utbildningen också på sikt.

För- och nackdelar med yrket?
Det är fantastiskt varierat! Jag får vara ute mycket på fjället och kan även ha med mig min hund och min häst. Jaktbevakning till häst är faktiskt optimalt. Hästen känner ju också av om det finns människor i närheten.
Ett minus är kanske att oavsett om du håller med i alla frågor så är du en representant för Länsstyrelsen när du är ute till fjälls. Upptäcker du något när du är ute privat så är du som tjänsteman ändå alltid skyldig att ingripa vilket kan ta lite tjusningen av att vara ute.

Du nämnde att det förekommer en del hot och våld mot naturbevakare?
Främst gäller det jakt-, fiske- och hundsituationer. Det mest allvarliga jag själv råkat ut för var en gång då jag träffade på en grupp med norrmän som tjuvjagade. Jag beslagtog deras vapen men de vägrade att lämna dem ifrån sig. De gick runt mig med laddade vapen och det var en väldigt obehaglig situation. På något vis lyckades jag ändå få med dem till min bil och där såg de vittnet som jag hade tagit med mig som satt i bilen. De blev väl rädda då de trodde att det var en kollega till mig så jag fick dem att göra patron ur och lämna över vapnen. Vi som arbetar med detta får bland annat en utbildning som kallas naturvårdsvakt, som polisen ger, för att kunna handskas med sådana situationer på rätt sätt.

Vem kan bli naturbevakare?
Vem som helst! Beroende på arbetsuppgifterna så är det olika saker som tittas på vid rekryteringen. Varje län har sin specifika situation med olika projekt och uppdragsgivare. Beroende på om du mest ska jobba i skogen eller på fjället är det också olika saker som krävs. En av anledningarna till att jag fick mitt jobb var att jag var van sedan innan att arbeta med häst och hund.

Jag förstod på dig att ni i dagsläget är en ganska homogen skara?
Ja, av sexton naturbevakare så är det bara en kvinna, som jobbar 50% ute i fält. Länsstyrelsen vill gärna se fler kvinnliga naturbevakare men har haft svårt att hitta sökande då många tror att det är ett för tungt och krävande yrke.

Vad drömmer du om att få göra framöver?
Åh, jag skulle gärna vilja ha mer tid till att träna min hund för yrket. Just nu sker all träning på fritiden.

Jag tycker det låter helt fantastiskt det ni gör Alf och jag ser fram emot att hålla kontakten och bli uppdaterad om era spännande projekt! 

6 responser

 1. Dwain Turzak

  Pleased to meet up with you! My name is Loreta. Texas is the position her home is. Interviewing is the area my main income comes from but the marketing by no signifies arrives. The favored pastime for my kids and me is kayaking and now I’m making an try to make income with it.

  Svara
 2. Leopoldo Bellefleur

  Have you at any time really attempted to place together a strategy on-line gambling? These are the people who advantage the most from gambling as individuals. Even when you wish to quit, there is absolutely nothing you can do.

  Svara
 3. Vern Finto

  Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be useful to read articles from other authors and use a little something from their web sites.

  Svara
 4. Charita Telman

  My husband and i felt quite contented Louis managed to carry out his basic research with the precious recommendations he came across in your web page. It is now and again perplexing just to always be offering procedures many others may have been selling. We keep in mind we’ve got the blog owner to appreciate for that. Most of the illustrations you have made, the easy site navigation, the relationships you help to engender – it’s got many remarkable, and it is leading our son and us consider that that situation is awesome, which is certainly seriously serious. Thanks for everything!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras