Annons:

Cyklade iväg efter en god natts sömn med bra väder, vinden i ryggen och mot Gällivare via Porjus. Börjar förstå att jag snart är framme vid nästa del av mitt äventyr, att bestiga Kebnekaise. Det är en speciell känsla att inse att snart är det dags. Märker att tankarna far mer och mer i den riktningen. Spännande!

Mina bästa vänner på turen
Märkligt, men de känns mer som kamrater än som en cykel och vagn. Sherpa är mer tystlåten och Tenzing mer bångstyrig. Men båda är med på alla mina upptåg och gillar  både upp och ner för backarna. Äventyret hade inte varit lika roligt eller ens möjligt utan dessa två kamrater. Tenzing och Sherpa

Inlandsbanan och Inlandsvägen
Jag har ju mest pratat om E45, Inlandsvägen, och hur den svänger och böljar. Men dess kusin, Inlandsbanan, beter sig på exakt samma sätt. Den är konstant bredvid och följer oss. Ibland korsar vi den och då har jag lärt ig att jag ska säga ”tvi tvi tvi”. Men ärligt så stör den inte utan snarare en trygghet att vi är på rätt väg. Så jag har slutat säga så utan istället blir det ett glatt ”Hej!”. En dag kanske jag åker den med tåg. Då får jag vinka till Inlandsvägen istället. 

Inlandsbanan

Kraftverket Ligga – Första gången för mig
Att cykla längs en dammkant som jag gjorde igår var häftigt. Kraftverket Ligga är det första vattenkraftverket jag är vid i Sverige. Var tvungen att stanna och bara titta ut och ta in hur stort området runt omkringsom som påverkas är.

Så långt bort från Stockholm och ändå en viktig del i vår elförsörjning. Det finns två till som jag passerade på min väg norrut, Porjus och Harsprånget. Fascinerande att se och värda att stanna till och se.

Kraftverket Ligga

Kontrasten åt andra hållet var verkligen markant. Vatten, blått och en helt annan känsla. Häftigt hur ett vattenkraftverk kan skapa två så stora kontraster med en så pass liten byggnad mitt emellan.

Kraftverket Ligga

Världen är pytteliten – Nya vänner i Porjus!
Lite snabb bakgrund. Mina vänner Rickard Björklund och Lars Holmlund hade utan att känna varandra hört av sig till mig för att kolla om jag inte ville stanna i Porjus och träffa en härlig person på en fika. Rickard nämnde Mia och Lars nämnde Jonny. Det roliga var att Jonny och Mia är syskon! Så när vi alla förstod hur det hängde ihop skrattade vi gott och jag hade världens bästa eftermiddag med Mia och Jonny i Porjus

Jonny, Fredrik och Mia

Tack för en härlig stund och att jag fick prova Souvas, rökt renskav. Kommer bli maträtten jag tar med mig hem för att avnjuta och minnas resan. Dubbelmums!

Souvas

Att titta tillbaka ibland
Har de senaste dagarna börjat med att stanna till och titta tillbaka. Det är så lätt på cykeln att bara titta dit jag ska och räkna ner kilometer för kilometer.

Men det handlar inte om att ha bråttom. Utan om att uppleva äventyret. Så jag stannar till och vänder mig om för att se vart jag kom ifrån och vyerna bakom är minst lika häftiga som de jag har framför mig. 120 mil i den riktningen ligger Stockholm tänkte jag, det var där jag började min tur.

E45

En bra dag och fler ska det bli
Igår var ännu en bra dag och jag ser fram mot fler innan jag styr kosan hemåt igen. Cyklade på i ganska bra tempo med ett brett leende igår kväll när jag närmade mig Dundret, rundade det och in till Gällivare. Riktigt vacker sträcka och vilka härliga mäniskor det bor i vårt land.

Utanför Gällivare

Idag blir det Kiruna och förbereda det sista innan jag cyklar till Nikkaluokta. Ha en skön tisdag mina vänner, namaste.

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth arbetar som managementkonsult inom bank och finans med fokus på värdepappershandel och penningtvätt. Han är projektledaren som parallellt med sina uppdrag lever ut sina äventyrsdrömmar och inspirerar andra att ta tag i sina. Han har bl.a. cyklat 150 mil med all packning till Kebnekaise för att sen packa om, vandra in och bestiga berget. Vid sidan om sitt vanliga arbete arbetar Fredrik även som guide på Expeditionsresor till bl.a. Kilimanjaro och Nepal. Att hitta näräventyr som fungerar i vardagen är något Fredrik specialiserat sig på. Under hela 2017 genomförde han sitt projekt 52 veckor - 52 nätter, där han sovit ute i tält minst en natt i veckan ett helt år. ’

Liknande inlägg

En respons

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras