Annons:

Den kallas världens tuffaste realityserie, Discovery Channels Naked and Afraid. Utan kläder, mat och vatten ska man klara sig 21 dagar i vildmarken. Man får enbart ha med sig ett föremål, i Nicklas fall en kniv. Som om inte det vore nog paras man ihop med en helt okänd person som man träffar mitt ute i vildmarken, helt naken. Nicklas Lautakoski kunde inte avstå erbjudandet om att få göra just detta i den australiensiska outbacken utan tackade självklart ja!

Hur var det egentligen?
Det var ett helvete, det var mycket tuffare än vad det framställdes som. Det är svårt att porträttera tre veckor på 42 minuter. Vid andra äventyr så kanske man tar i och utmanar sig själv men det finns ju alltid den där delen när man har ett delmål där man kan ta en kopp kaffe eller sätta mig ner med sin expeditionspolare och snacka lite. Det finns alltid små njutningspunkter i tillvaron. Men det fanns det inte här utan det var bara tre veckors lidande, det var en jäkla prövning.

Nicklas-5Men var det något som var bra eller kul? Eller var det bara misär?
Jag lyckades fånga en kanin, det var en av de bästa stunderna i mitt liv. Det första jag åt var njuren och den smakexplosionen och allt som hände i kroppen efter 18 dagars svält går inte ens att beskriva. Jag har aldrig njutit så mycket av en måltid.

Sen var detta något jag valde, jag kunde ge upp när jag ville och efter tre veckor var det slut. Men det finns människor som lever i svält till vardags och inte har något val. Så den här utmaningen har nog gjort mig mer ödmjuk och förstående för andra människors situation. Så det har varit utvecklande och jag känner mig tacksam över att jag var med om detta.

Nicklas-2Vad var jobbigast?
Det var nog en kombination, dels att vara borta från min gravida fru och inte kunna ha kontakt med någon alls på tre veckor. Det här med mat trodde jag skulle vara det jobbigaste, men det var det faktiskt inte.  Utan det var nog främst omgivningen i sig, att det var väldigt kallt på nätterna och varmt på dagarna. Sen tog kroppen väldigt mycket stryk och framförallt fötterna blev helt söndertrasade, jag fick gå på morfintabletter i flera veckor när jag kom hem sen för att ens kunna sova.

Nicklas-7

Hur var hela grejen med att vara naken?
Att vara naken i sig är väl inga konstigheter, men att vara det med någon annan på det sättet var ganska konstigt. Sen är det en stor kontrast till alla diskussioner man har om kläder och utrustning annars, nu fick man ju bara bortse från allt det där och det var ganska nyttigt. Att se att det faktiskt går att göra saker utan ett skit.

Nicklas-6Förutom att vara utlämnad till naturens krafter hade du en partner med dig, men det gick inget vidare och vid ett tillfälle i serien blev du mordhotad av henne. Vad tänker du kring detta i efterhand, hade du agerat annorlunda?

Min inställning från början var att jag oavsett partner skulle klara av detta fram till dag 21. Men där och då blev jag väldigt upprörd, sju dagar utan mat, ingen sömn och djävliga förhållanden. Det är väl inte helt konstigt att man kan bli labil. Sen är det en svår situation och vi hade väldigt olika sätt att lösa saker på, det gjorde det svårt att samarbeta.

Just den incidenten börjar med att du inte ger henne en kniv som hon ber om. Tänker du att du kanske bara skulle gett henne kniven?
Nej, det där var bara en utlösande faktor som fick bägaren att rinna över för oss båda. Det hade hänt oavsett vad.

Hur var det sen att vara helt ensam?
Det var både en befrielse och en extra utmaning. När hon stack så tog hon med sitt eldstål, så jag var ju tvungen att hålla elden vid liv i 14 dagar. Det begränsade mig ganska mycket kring hur länge jag kunde vara borta från elden utan att den skulle brinna ut. Hade den gjort det hade det varit kört, då hade jag inte klarat det.

Hade du gjort om det?
Skulle de ringa nu och fråga om jag ville åka tillbaka då hade jag sagt nej. Men som äventyrare tackar jag aldrig nej till något utan att överväga det noga. Så jag kanske skulle överväga det men då jag precis blivit pappa skulle det nog krävas väldigt mycket, för just nu är det prio ett i livet. Men man vet aldrig, om någon i framtiden frågar om jag vill vara naken 100 dagar i djungeln, så vem vet, kanske…..

Om han stannade kvar i öknen 21 dagar? Programmet sänds nu på amerikanska Discovery Channel och i höst kommer programmet till Sverige.

Följ det nakna äventyret på: www.facebook.com/lautakoskiviking

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg