Annons:

En kvalitetsmedveten och hårt arbetande fjälledare som jag bara kände till namnet innan vi möttes på STF Saktoloukta Fjällstation när vi båda guidade skidtur med fjällstationen som utgångspunkt. Jag fick en liten pratstund med Mirja Andersson om livet som fjälledare.

Vad gjorde du innan du utbildade dig till fjälledare?
Innan jag började Fjälledarlinjen i Storuman bodde jag i Venezuela ett tag. Jag reste runt och jobbade också som cykel- och vandringsguide.

Varför valde du Fjälledarlinjen på Storumans Folkhögskola?
Min syster hade hört om utbildningen och pratat med folk som var nöjda med den. Det är också en av de längre utbildningarna till fjälledare som finns i Sverige och jag tyckte att projektveckornas innehåll lät intressant. Det verkade vara en bra blandning mellan teoretiska ämnen och praktiska kunskaper.

Vad tycker du om den svenska fjälledarnormens innehåll?
Kravet för att bli certifierad som fjälledare på vintern är bland annat, om jag inte minns fel, fem nätter i tält vintertid. Fem nätter är otroligt lite. Du kan ha strålande sol, fri sikt och ingen vind och då är det ju hur lätt som helst, så där kanske man skulle kräva lite mer… Jag tycker också att man borde jobba fram ett bra system för de som redan jobbat med guidade turer i flera år och som nu behöver papper på det. Jag vet guider som har hur mycket erfarenhet som helst och som jag skulle lita på i alla väder men som inte är certifierade fjälledare. De har idag svårt att få jobb hos vissa större organisationer på grund av det.

När startade du det företag som du driver idag?
Jag startade min firma Fjällaktiv Lappland år 2012. Vi erbjuder guidade vandringar och skidturer i Laponia. Vi gör bland annat en expedition i Sarek och stugturer i Laponia, Padjelanta och längs Kungsleden. Jag har även instruerat Grundkurs i Turskidåkning på Saltoluokta fjällstation och liknande uppdrag på andra platser. Parallellt med att jag startade Fjällaktiv Lappland har jag utbildat mig till instruktör för National Outdoor Leadership School (NOLS) och har jobbat månadslånga expeditioner med dem i Norge och i Alaska.

Du har ju också en nysatsning på gång, ett nytt företag?
Laponia Adventures Sweden är startat ihop med Christian Heimroth från Outdoor Lapland. Utbudet av turer kommer vara ungefär detsamma som vi gör nu men vi kommer jobba vidare med fler sorters turer, framförallt på sommaren. Vi har bland annat satt ihop en ny produkt, en yogavandring ihop med en yogaterapeut i Stockholm. Vi har också någonting vi kallar för Outdoor support där vi hjälper våra kunder att skapa sitt eget äventyr i Laponia och dess omgivning. Kanske behöver de hjälp med förslag på rutt, skotertransport ut till nationalparksgränsen eller med att lagra sin utrustning i Jokkmokk. Här är det stora områden och inte alltid så lätt att hitta information om hur man tar sig till olika platser så många kan behöva lite hjälp på traven för att komma ut!

Har du kunnat försörja dig som fjälledare sedan du gick ut Fjälledarlinjen? 
Jag kan försörja mig på det om jag kombinerar det med andra inkomster under lågsäsong. Det är inget glamoröst liv direkt – men en rolig och omväxlande sysselsättning! Jag ser det inte som ett jobb utan som en livsstil.

Ser du några branschtrender just nu?
Ett ökat intresse för friluftsliv generellt och även ett ökat behov av guidning och hjälp med logistiken omkring turen. Man vill uppleva mycket på kort tid och värderar därför att få hjälp med transporter exempelvis. Gästerna är också mindre priskänsliga nu än för några år sedan tycker jag.

Har du några drömmar för framtiden med företaget?
Vi har ett högt satt mål på 100% nöjda gäster, det är det viktigaste för oss. Vi kommer under hösten jobba stenhårt med att nå ut med den nya hemsidan och med att få företaget märkt med Naturens Bästa. Det vore ju fantastiskt om vi båda faktiskt kunde leva på det här på riktigt, utan att jobba extra vid sidan av.

Tack för pratstunden Mirja och stort lycka till framöver, jag hoppas vi springer på varandra snart igen!

4 responser

 1. Ward Stitzel

  The author’s name is Loreta Quarterman while she doesn’t genuinely like staying identified as like that. Her partner and her chose to reside in New Jersey but her husband desires them to shift. The preferred interest for my little kinds and me is kayaking and now I’m hoping to generate funds with it. Managing folks has been his job for some time and his income has been genuinely fulfilling.

  Svara
 2. Jerrie Mccullah

  Money management is basically on how to handle your betting fund and staking plan properly. If only you could place a bet understanding how the match is unfolding. People have a tendency to perform mobile video games when bored.

  Svara
 3. Tristan Garivay

  Although I have shared this blog with many people, it seems to me like very few people can grasp how important it really is. Neat blogs. About how many are on your team, if you don’t mind me asking. I seriously like these posts.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras