Annons:

Louise Östberg och jag är båda två något så ovanligt som yrkeskombinationen Innovationsvetare + Fjälledare. Vi träffades under en äventyrsutbildning och idag är vi båda kombinatörer och egenföretagare och har bytt stadsliv mot fjällnära. Louise bor sedan ett par år tillbaka i Funäsdalen och guidar bland annat för Ramundberget.

Var kommer du ifrån och vad är din friluftsbakgrund?
Min uppväxt är delad mellan Täby utanför Stockholm och Montreal i Kanada. Friluftsfrämjandets ”Skogsmulle” och min pappa var mina första friluftsförebilder. Pappa tog ofta med familjen ut på strapatser i tält och kanot, ibland i björnskogen och ibland i ganska vilda forsar.

Under många år var jag sen mest i stallet med mina hästar och satsade mycket på tävling men även där valde jag den äventyrligare grenen fälttävlan där man rider på tuffa terrängbanor.

Hur kom du på att du skulle bli Fjälledare och hur valde du utbildare?
Det var mer av en slump faktiskt. Jag gjorde ett projekt där jag genomförde ett äventyr om dagen i ett år, 365 Vardagsäventyr. Under det året sökte jag efter kurser och liknande som var äventyrliga för att inte själv behöva hitta på alla äventyr. Jag har alltid varit dålig på att navigera och kände att jag ville förbättra mina säkerhetsskunskaper på fjället. Kursen Fjällsäkerhet på Umeå Universitet (ges i Kiruna och Abisko) gav mig både många chanser till äventyr och en gedigen fjällsäkerhetsutbildning. Att kursen följde fjällsäkerhetsrådets fjälledarnorm var mest en bonus och inget jag tänkte på när jag sökte. Jag hade heller inte som mål att arbeta som guide eftersom jag då bodde i Stockholm och arbetade som konsult. När familjen sen valde att göra en livsstilsförändring och flytta till Funäsdalen så passade det mig bra att även kunna arbeta som guide på hemmafjället.

Vi träffades när vi båda var deltagare på Adventure Academy – idag är du rektor! Hur vill du förändra utbildningen och för vem finns den?
Det är en utbildning för personer som vill lära sig planera och genomföra sitt eget äventyr. Det är unikt i sig då många utbildningar inom friluftsliv och äventyr är inriktade på att leda andra. På Adventure Academy lär du dig leda dig själv.

Jag vill utveckla utbildningen så att den innehåller fler moment av personlig utveckling och även att den kan anpassas för olika personers olika äventyrsinriktningar. Ett mål är också att få fler sökande från grupper som traditionellt inte genomför äventyr i den bemärkelsen som vi ofta menar när vi pratar om äventyr. De är lätt att hitta killar i 25 års åldern som vill klättra höga berg men vi vill gärna, genom deltagarna på utbildningen, inspirera fler grupper i samhället att utmana sina gränser och hitta tjusningen i äventyret.

Varför är det viktigt att ha utbildade guider?
När allt går som det ska så spelar det kanske inte så stor roll om guiden är utbildad eller inte. Men när något felar och en incident eller olycka inträffar, som när vädret slår om, när dimman drar in eller när det uppstår konflikt i gruppen – så är en utbildad guide gästens säkerhet och trygghet. En utbildad guide förhöjer även upplevelsen för gästen genom sina kunskaper!

Naturturismen boomar i Sverige, hur ser du på yrket och utvecklingen de kommande 5-10 åren?
Jag är övertygad om att guideyrket kommer växa stort. Fler och fler människor vill utmana sig själva på sin semester och färre har den kunskap som behövs för att ge sig ut själv. Där blir guiden en garanti för att upplevelsen blir både trygg och utmanande.

Vad är unikt med dig som guide?
Jag har en gedigen erfarenhet från en annan bransch, som innovationsvetare och förbättringskonsult. Det gör mig till guide som hela tiden vill utvecklas, vill utveckla produken och vill förbättra såväl som hitta på nytt för att gästen ska få en så rolig, trygg och utmanande upplevelse som möjligt.

Nu i vinter kommer du att börja jobba med guidning för Ramundberget. Varför Funäsdalen och Ramundberget som destination?
Funäsfjällen där Ramundberget ingår är som jag ser det Sveriges närmsta riktiga fjäll. Här finns det riktiga utmaningar, stora vidder och höga fjäll. Här finns den genuina fjällkänslan och bygemenskapen kvar. Här kan alla i familjen få sina önskemål och behov tillgodosedda utan att behöva kompromissa. Ramundberget är Sveriges mest snösäkra skidort med en skogsskidåkning som ofta refereras till som lilla Japan. Här är topptursåkningen både tillgänglig och utmanande.

Har du några egna äventyr som du drömmer om?
Grönland! Det vore en dröm att korsa Grönland på skidor. Att få skida över oändliga vita vidder, att få fokusera på enbart skidåkning, äta och sova i en hel månad vore fantastiskt. Mitt liv består gärna annars av många små äventyr och mycket olika projekt som tenderar att splittra mig.

Ett annat äventyr som är att få med mig hela min familj inklusive de tre barnen som idag är mellan sju och tretton år på en veckolång fjälltur på vintern. De gillar skidåkning och är duktiga utförs men har inte riktigt förstått grejen med att skida hela dagar än.

Vad är på gång just nu? Vad gör man som Fjälledare i ”mellansäsong”?
Just nu planerar jag både vinterns och även kommande sommars läger på både snö och MTB. Jag spikar också Ramundbergets guideprogram för säsongen 2017/18 där vi kommer erbjuda toppturer för både nybörjare och avancerade åkare flera gånger i veckan.

Jag och Louise arrangerar VÅGA VINTER! – Vinterfjällsträning i Ramundberget tillsammans den 15-18 mars 2018. Med VÅGA VINTER! ger vi dig den grundläggande kunskap och träning du behöver för att genomföra egna vinterfjällturer – oavsett om du siktar på att gå mellan stugor eller att så småningom genomföra en arktisk skidexpedition.

Läs mer och anmäl dig här!

5 responser

 1. Julee Yenner

  Nice to meet up with you, my name is Brendan but I don’t like when persons use my total title. Jogging is the factor I really like most. Supervising is exactly in which his main earnings arrives from but he options on modifying it. Years in the previous we moved to Louisiana.

  Svara
 2. Chung Stortz

  Jena is the title folks use to contact her and she entirely digs that name. Interviewing is where my key profits will appear from but the marketing by no signifies will appear. The factor he adores most is to foundation soar and now he is hoping to generate income with it. Indiana is wherever we’ve been living for several several years.

  Svara
 3. Giuseppina Gernert

  You are so awesome! I don’t think I have read through something like this before. So great to discover somebody with genuine thoughts on this topic. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that is required on the web, someone with a little originality.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras