Annons:

En resglad föredetta stadsbo som älskar att lära sig nya saker och att få inspiration av nya människor, så beskriver Andreas Johansson sig själv. Säsongsarbetande guiden Andreas är nummer fyra i min följetong av möten med svenska fjälledare och tog examen från Fjälledarlinjen på Storumans Folkhögskola till sommaren 2016.

Var är du uppväxt?
Jag är uppväxt i en förort till Göteborg. Floda ligger 3 mil utanför centrala stan längs E20 mot Stockholm. I Floda var det främst skateboard, dirt, bmx och longboard som gällde för mig och mina vänner under tonåren.

Vad gjorde du innan utbildningen?
Innan utbildningen reste jag runt i Europa och gjorde bl.a. en cykelresa från Göteborg till södra Portugal. Jag har också jobbat på ekologiska gårdar inom organisationen WWOOF. Jag har tidigare haft ett större intresse av ekologisk odling, permakultur och alternativa byggmetoder. Jag varvade resandet med jobb på posten och Östra sjukhuset i Göteborg. Jag har även jobbat åt min pappas företag som renoverar hus.

Vad hade du för tidigare erfarenhet av friluftsliv innan du sökte fjälledarutbildningen?
Ibland frös isarna på sjöarna hemma i Floda, då åkte skridskorna på, och några få gånger paddlade vi också kajak på somrarna. Min familj har inte varit någon typisk friluftsfamilj. En vecka varje år var det skidsemester till de mer sydliga skidorterna i Norge och Sverige där det blev utförsåkning på skidor eller bräda.
Floda-området där jag växte upp är för övrigt en guldgruva för gula kantareller! Jag följde med min farmor, farfar och deras hundar redan när jag var sex år och letade i skogarna. Jag hade bara fjällvandrat en gång innan jag började utbildningen så jag är fortfarande en färsking ute på fjället.

Kallar du dig själv för Fjälledare?
Jag kallar mig sällan Fjälledare. För många gäster som undrar över min utbildning så förklarar jag att jag har fjälledarnormen och vad den innebär. Titeln är bra tycker jag, men att vara en fjälledare måste ha en tydligare innebörd. Idag kan vem som helst fylla i sin fjälledarnorm-bok utan examination inom alla områden. Jag tycker att examinationen av fjälledare måste bli hårdare och följa samma läroplan. Det måste utbildas examinatörer inom alla områden som alla har en enig bild om vad en fjälledare är. Det måste ställas högre krav på vad en fjälledare kan, först då blir fjälledarnormen mer seriös. Kunden ska veta att deras guide är utbildad fjälledare och känna att det är en kvalitetssäkring i sig.

Vad är utmärkande hos en skicklig fjälledare tycker du?
För alla ledare som har ett ansvar över en grupp så måste säkerheten och välmåendet hos gruppen vara prio ett. När man som guide kan lägga all sin energi på kunden och redan klarat av sina egna behov utan ansträngning, då har man kommit långt!

Vad jobbar du med nu efter utbildningen?
Jag jobbar som guide i Björkliden åt Lapland Resorts. Här guidar vi grottor, snöskor, turskidor, norrsken, topptur, snöskoter, isfiske med mera. Björkliden är en skidort och under skidsäsongen är skidskoleverksamheten också stor.

Varför valde du Storumans Folkhögskola som utbildningsaktör?
Jag fick en bra känsla, alla var välkomna oavsett erfarenhet. Det var också lockande med alla olika friluftskategorier som stog på schemat och som vi skulle få en grund i. Jag ville också lära mig mer om ledarskap och jag ville bo på en plats där jag kunde känna gemenskap och samhörighet i en grupp.

Något du velat lägga mer tid o fokus på under din utbildning?
Jag hade velat ta vara på tiden bättre och göra mer turer och äventyr på egen hand.

Vad har du för framtidsplaner?
Efter att säsongen är klar här i maj 2017 så skulle jag vilja åka till Lyngen och Senja och göra toppturer med basläger där. Sedan två veckor på Island som är en destination jag tänkt på länge. Till sommaren ska jag söka jobb på lite olika platser i Norge och Sverige. Nästa vintersäsong vill jag få in en fot i en skidpatrull, kanske här i Björkliden.

Tack Andreas, lycka till med jobbsökandet och jag önskar dig många fantastiska turer framöver!

Vill du också vara en av Fjälledarna jag möter här i bloggen? Skicka ett mejl!