Annons:

Jag är nyfiken på vilka de är och vad de jobbar med – fjälledarna, och därför kommer jag att träffa ett antal yrkesverksamma fjälledare för att höra mer om deras vardag. Först ut är Elin Wikholm.

Elin kommer från Örebro och var en del av Fjäll22, klassen som tog Fjälledarexamen från Storumans Folkhögskolas Fjälledarlinje våren 2016.
Innan hon påbörjade utbildningen i Storuman bodde hon i Stockholm i sjutton år och hade ett kontorsjobb inom försäljning och IT. En stor del av hennes naturintresse odlades under uppväxten. De vandrade mycket och var också intresserade av djur och natur. Elin ville ha mer av naturen och sin hobby även till vardags och valde därför att satsa på en ny karriär. Varför det blev just Storuman motiverar hon med att den verkade innehålla mycket av allt, en lång och bred utbildning helt enkelt.

Innan utbildningen var hennes förhoppning att få tillbringa mycket tid utomhus, i alla väder, för att känna sig säker både själv och med grupper i fjällmiljö. När jag frågar om hennes viktigaste lärdomar från utbildningen svarar hon säkert att de viktigaste grunderna att ha med sig på fjället är följande:

– Hålla sig varm och torr
– Äta bra
– Sova bra

…och ett gott humör! Sen så finns det såklart också massor att säga om smarta materialval tycker hon, men att det är ett kapitel för sig och väldigt beroende på aktivitet. Det som förvånade henne under utbildningen var att hon hade mer kvar att lära än hon trodde och att det finns ett berg av kunskap och kompetens att bygga inom området.

Efter utbildningen valde Elin att bli kvar i Västerbottens län och hon bor nu i Hemavan där hon arbetat som guide på Naturum. Nu till vintern kommer hon att jobba i skidpatrullen. Som skidpatrullör har hon gått SLAO:s pistör-utbildning där det bland annat ingår mycket sjukvård.

Hon beskriver att området kring Hemavan har en fin variation, allt från urskog till kalfjäll, och att området har både snälla och tuffa fjäll för alla typer av aktiviteter. Från vandring till högalpina äventyr. Hon hoppas på att bli kvar i området de kommande fem åren åtminstone. Elin drivs av att få dela med sig av en ”wow-känsla” till de hon guidar och vill att varje dag ska vara en bra dag.

Visst låter det härligt!?

Elin var vår guide under en vecka i Pieljekaise Nationalpark, där hon lärde oss massor om djur och natur. Jag blev verkligen imponerad av hennes kunskap och inspirerad att lära mig mer. Visste du till exempel att det finns fyrtio arter av humlor i Sverige, varav nio är så kallade snylthumlor som inte bygger sina egna bon utan snyltar sig in i andras?

Tack för samtalet Elin och hoppas du får en riktigt fin vinter med skidpatrullen i Hemavan!

Vill du också vara en av Fjälledarna jag möter här i bloggen? Skicka ett mejl!

Om skribenten

Innovationsvetare och Fjälledare med passion för att springa långt. På Outside Sweden bloggar Amanda om en bransch i förändring, fjällsäkerhet, kärlek till naturen, prylnörderi och lite annat smått och gott. Vill bjuda dig som läsare på inspiration, fördjupad kunskap och utmana till nya tankar. 

Liknande inlägg