Annons:

Långa vita stränder kantade av palmer, en knallgul sol på en klarblå himmel, en lätt bris i luften och så vågorna som rullar in med tydlig form och jämna set. Eller kallt, hårt, svart och stökigt, men underbart ändå

Det slår aldrig fel. Så fort en väderfront med rätt vindriktning är på väg in över Nordsjön börjar meddelandena hagla från surfgruppen, surfabstinensen kanske kan få lite lindring. Då vi inte har ett stort hav för vågor att byggas upp i och färdas över får vi i Sverige förlita oss på vinden för våra vågor. Vädret och havet har de senaste åren bjudit in till allt mer surf, förra året slogs någon form av rekord i antalet surfdagar, i alla fall på västkusten.

Själv är jag långt från ett surfess, och blir glad om jag får några vågor per session. Men sällan känner jag mig så nära naturen som när jag ligger där, i grönsvart vatten omsvept av stormen och havet. Det är något magiskt i att få utnyttja ett väder som de flesta skyr och gömmer sig ifrån, till att göra något episkt och roligt. De där vågorna man faktiskt fångar etsar sig fast i minnet, kylan förtränger man desto snabbare.

Surfa kan man göra på flera ställen längs nästan hela vår kust, var och hur vågorna bryter är lite av en hemlighet och för att minimera risken för att bli kölhalad av sverigesurfarna får vi här hålla oss till de delar av surfsverige som är offentligt.

Några av Sveriges mest kända surfspots:

  • Kåsa och Apelviken i Varberg. Klassiska och ganska snälla vågor på västkusten.
  • Vik, en liten fiskeby som ligger en mil norr om Simrishamn i Skåne.
  • Mölle hamn på Kullahalvön i Skåne, tre mil norr om Helsingborg. En av Sveriges ”äldsta” spots.
  • Torö stenstrand är kanske ett av Sveriges mest kända spots, bra dagar lär det vara trångt.
  • Salusand, fyra mil norr om Örnsköldsvik.

Bilderna här är tagna i trakterna kring Åsa och Varberg under isfria December 2015.

Surfare: Gustav Edlund, Kasper Ljungqvist och Iikka Kämäräinen.

Vintersurf-1

Vintersurf-7Vintersurf-10Vintersurf-11Vintersurf-13Vintersurf-14Vintersurf-1-2Vintersurf-1-3Vintersurf-20Vintersurf-23Vintersurf-24Vintersurf-25Vintersurf-26Vintersurf-29Vintersurf-34Vintersurf-35Vintersurf-36

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg

En respons