Annons:

Nackamasterna blinkade i bakgrunden och när jag stod där vid mitt tält så hörde jag något stort som gick en bit bort i skogen. Först trodde jag att det kunde vara någon som var ute och gick så jag stannade upp och lyssnade. Rörelsemönstret växlade från snabb gång till hasande. När jag själv tog ett par steg så rörde sig stegen i skogen bort i ett snabbare tempo för att sen återvända i min riktning. Luften var kall, jag stannade upp och lyssnade uppmärksamt men mest nyfiket på alla mina sinnen.

Hellagården – En klar favoritplats!
Hellasgården ligger ca 18 km från Stockholm city och det finns bra kommunikationer. Platsen grundades 1899 av idrottsföreningen Hellas. Man har hittat en gammal bosättning med stensättningar och gravar från järnåldern . Hellasgården är ett fantastiskt och aktivt friluftsområde, och bara restaurangen i sig är värd ett besök.

Tidigare på kvällen när jag kom dit var det mörkt ute och kallt i luften.  Jag  gick iväg västerut längs ett av mina favoritspår i Stockholm, det gula spåret runt Källtorpssjön. En riktig pärla som med sina 5 km bjuder på riktigt härliga vyer och upplevelser.

Andra natten ute
Jag hittade en snötäckt plats med fin utsikt över sjön. Jag stack med en tältpinne i marken runt min tänkta tältplats för att se så att den inte var frusen eller att det bara var ett tunt jordlager ovanpå en häll. Har råkat ut för det förr och har man inte ett kupoltält så blir det råddigt att flytta till en ny plats. Slog upp mitt tält, öppnade ventilationsöppningarna och la fram alla saker jag behövde inne i tältet.

Jag stod och lyssnade, väntade innan jag tog några extra steg. Ljudet av stegen i skogen försvann iväg igen.  Jag drog slutsatsen att det var ett djur som var lika nyfiket som jag och efter ett tag så försvann ljudet av stegen bortåt längs sjön.

Det var skönt att få lägga sig. Under natten vaknade jag en gång och gick ut. När jag öpnade tältduken och så hörde jag ljudet av springande steg av runt 8 eller 10 tunga djur som rörde sig bortåt från mig ut i skogen och längs sjön. Fantastiskt, så här nära storstan och ändå vara mitt i naturen. Jag somnade sen med ett leende.

Vaknade till fågelkvitter
Att vakna ute i naturen till ljudet av fågelkvitter är nog en av de bästa sätten att vakna på. Att sen kunna ligga kvar i en varm sovsäck ett tag och vakna i sakta mak är riktigt lyxigt. Kan bara rekommendera alla som är nyfikna att pröva på.
Jag hade med en ny sak, ett nytt uppblåsbart liggunderlag med gåsdun i som var klockrent! Riktigt bra isolering och bekvämt. Två tummar upp! Temperaturen var nere på noll grader men jag frös inte frusit ett dugg under natten.

Frukostdags
Nyfikna hundägare och löpare tittade till och ropade godmorgon när de såg mig. Alla med ett leende och själv hade jag en perfekt start på dagen. Frukosten var på gång och jag packade iordning mina saker under tiden. Men vilken morgon! Snö, kyla, vackra omgivningar och trevliga människor som gick förbi och vinkade.


Mitt eget ”Bed and Breakfast”
Tältet har fungerat bra och det är lätt att få upp och ta ner. Ska testa lite olika modeller och storekar under året tänker jag, men för ett enmansäventyr kan jag rekommendera Akto från Hilleberg. Inte dumt alls. Bara en sak, yttertältduken vid öppningen har ingen fäste utan den ramlar ner hela tiden. Så tältet behöver kompletteras med en enkel klädnypa för att hålla yttertältduken uppe så den inte ramlar ner och då funkar det finfint.

Längtar till nästa veckas utenatt!
Två veckor har gått och jag har varit ute två nätter i år. Jag har femtio veckor kvar och redan nu längtar jag till nästa helg då jag ska ut igen. Hoppas på mer snö och lite kallare väder. Vill pröva mina snötältpinnar och helst på djupsnö så jag får göra ankare i snön. Håller tummarna!

 

Tack alla som hört av sig med tips, idéer och frågor. Riktigt roligt! Fortsätt gärna och ser fram emot de första nätterna där vi blir flera entusiaster som ger oss ut tillsammans. Ta hand om er!

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth arbetar som managementkonsult inom bank och finans med fokus på värdepappershandel och penningtvätt. Han är projektledaren som parallellt med sina uppdrag lever ut sina äventyrsdrömmar och inspirerar andra att ta tag i sina. Han har bl.a. cyklat 150 mil med all packning till Kebnekaise för att sen packa om, vandra in och bestiga berget. Vid sidan om sitt vanliga arbete arbetar Fredrik även som guide på Expeditionsresor till bl.a. Kilimanjaro och Nepal. Att hitta näräventyr som fungerar i vardagen är något Fredrik specialiserat sig på. Under hela 2017 genomförde han sitt projekt 52 veckor - 52 nätter, där han sovit ute i tält minst en natt i veckan ett helt år. ’

Liknande inlägg

2 responser

  1. Snonvisee

    Can Canines Have Amoxicillin When Nursing [url=https://abcialisnews.com/]Cialis[/url] levitra capsule Cialis Quickest Canadian Prescriptions

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras