Annons:

Drömmen är att bli helikopterpilot och driva renar i Funäsfjällen. Men innan dess tänkte den, enligt egen utsaga, talanglösa freerideåkaren Lotten Rapp bosätta sig i ett brudkollektiv i Monte Rosa för att sedan ta hem världsmästartiteln i freeride.

FREERIDE WORLD TOUR 2015. Lotten Rapp står på bergskammen redo att göra en snygg linje nerför berget. I lurarna ljuder musik och omedvetet sjunger hon med för att fokusera in i det sista. Förra säsongen var hennes första i världstouren och den kantades minst sagt av både toppar och dalar. Hon säger själv att hon är talanglös men trots det siktar hon väldigt högt i årets säsong: totalsegrare i FWT, Freeride world tour.

Lotten Rapp

Lotten Rapp plockar fallhöjd. Foto: Dom Daher/Freeride world tour

”Ja, men jag är ju dålig. Jag tror egentligen att vem som helst, som hade åkt lika mycket som jag, hade blivit bättre än jag på den tiden. Men jag är envis. Och att vara envis är nog egentligen den bästa talangen”, säger hon samtidigt som hon gör diverse ljudeffekter och gester med händerna.

Och det är inte direkt så att hon har legat på latsidan vad gäller antalet skiddagar. När Lotten Rapp bara var två veckor gammal fick hon uppleva skidåkning för första gången. Året var 1989 och hon låg i en pulka som drogs av sina föräldrar.

Hon är född och uppvuxen i Fränsta, en liten ort mellan Östersund och Sundsvall i Medelpad, och när hon var två år gammal tävlade hon i slalom för första gången. Och sedan dess har hon egentligen fortsatt med tävlandet. Att det skulle bli freeride och inte slalom var dock lite av en slump.

”Jag slutade med alpint när jag kom in på en utbildning. De äldre, coola lärarna frågade om jag ville hänga med ut och köra freeride. Och då tänkte jag att ’det kan jag väl’.”

För att få tävla i världstouren krävs att man har kvalat in genom Freeride world qualifier, vilket tog fyra år för Lotten.

Lotten Rapp

Lotten Rapp på Växjöbesök. Foto: Kristina Nordenmark

”Det är stort att tävla i touren och i år är det väldigt tuff konkurrens. I fjol vann jag Swatch Freeride World Tour 2015 Fieberbrunn, så jag vet att jag kan ta alla. Och jag har haft en grym sommar med mycket mental träning”, säger Lotten, som är minst sagt positivt inställd till årets säsong.

”Jag har känning på guldet iallafall. Men jag är och andra sidan nöjd med att bara leva ett liv ute i naturen.”

Hon är en av få åkare som både har en skidtränare, en mental coach och en fysträn­are kopplad till sig.

”Jag har märkt en stor skillnad. Det räcker inte bara med att åka skidor, har man inte den mentala biten så går det inte. Tidigare när jag har stått på kammen innan start har jag fokuserat mycket på åket och allt som kan gå fel. Nu försöker jag istället att fokusera på att ha roligt och inte tänka så mycket. Det går mycket bättre om jag är avslappnad.”

Även om målet för säsongen är att ta guld är hennes dröm någonting helt annat; att bli helikopterpilot, lappdräng och driva sina renar.

”Jag har egna renar, tre stycken. Tidigare bodde jag i Funäsdalen på somrarna. Lappdrängen Jon blev sjuk en dag och då fick jag testa. Det var rena drömmen det. Jag och den andra renskötaren klaffade direkt.”

När jag frågar om antalet skiddagar för att få ett perspektiv på det hela svarar hon:

”Jag har ganska många skiddagar och därför behöver jag inte räkna. Det jag behöver är egentligen vilodagar. Vissa vintrar när jag reser mycket försöker jag att bromsa för att klämma in några vilodagar”, säger hon.

Det finns en del svenskar i touren, men frågan är hur de står sig bland världseliten.

”Vi skandinaver är bäst när snön är sämre. Vi är vana vid det hemifrån. Är det puder är de andra bättre”, säger Lotten.

Trots kraschen under touren i Alaska är det ett ställe hon gärna åker tillbaka till.

”Snökvaliteten alltså. Och det ligger nära både havet och bergen. På grund av fukten fäster snön i branterna, till skillnad från snön i Europa. Det gör att lavinrisken blir något mindre i Alaska. Jag gillar branter och stora ytor. Jag kommer nog att flytta till Alaska någon gång, och skaffa en skoter. Men nu ska jag bara fokusera på att få den bästa vintern hittills i livet”, säger Lotten Rapp.

SIDOPROJEKT
Förutom att stå på ett par skidor gör Lotten en del annat också:
Ivrig jentecamp: Tillsammans med skidåkarkollegorna Linn Cecilie Maehlum och Anja Alme Gardli arrangerar de ett freeride-läger i Ramundberget för tjejer.
Skade-kollektionen: Haglöfs nya kollektion Skade är utvecklad i samar­bete med bland andra Lotten Rapp. Målgruppen är freeride-tjejer.

I LURARNA
Lotten Rapp har satt ihop en Spotifylista med musik som hon helst lyssnar på när hon står på kammen inför start.
#1. Sultans of Swing – Dire Straits
#2. Du kan gå din egen väg – Håkan Hellström
#3. Genesarets sjö – Kjell Höglund
#4. Jan-E ä bra – Pistvakt
#5. Parasit – Stiftelsen
#6. Blue and alone – Weeping Willows
#7. Fever to the form – Nick Mulvey
#8. Irene – Sofia Jannok
#9. Le vin des amants – Sofia Karlsson
#10. Leva & dö – Petter och Daniel Boyacioglu
Du hittar listan på Spotify (Lotten Rapp).

Om skribenten

Liknande inlägg