Annons:

Nationsplatserna har varit klara ett tag men ett avgörande besked från SOK har saknats. Men idag blev det klart att Lisa Nordén(triathlon) och Jenny Rissveds(mountainbike) båda tar plats i OS-truppen och får åka till Rio och mäta krafterna med den övriga världseliten.

– Det känns fantastiskt roligt, en blandning av glädje och lättnad, säger Lisa. Det har varit lite nervöst de senaste två veckorna när jag väntat på beslut och haft en plan A och en plan B för sommaren.

I skrivande stund är Lisa på väg till Morzine i Frankrike för höghöjdsläger tillsammans med ett gäng andra triathleter och coachen Darren Smith.

– Det ska bli skönt att gräva ner sig och bara träna ett tag efter en vår med mycket resor och tävlande, säger Lisa, som kommer att fokusera extra mycket på löpningen de kommande månaderna.

– För att ge kroppen en hundraprocentig chans att hitta tillbaka till löpkänslan och höja nivån behöver jag lägga extra tid och energi där. På simning och cykel har jag en bra stabil nivå.

När det gäller mountainbiken har Sverige på damsidan erhållit en kvotplats efter att samlat tillräckligt med UCI-poäng på världscuper och internationella tävlingar under två års tid.

Foto: Gary Perkin

Foto: Gary Perkin

Det är elitåkarna Åsa Erlandsson, Jenny Rissveds och Alexandra Engen som har varit flitigast i poängjakten. Den verkliga striden om platsen har dock stått mellan Engen och Rissveds, men efter Jennys andraplacering på förra helgens världscup i Albstadt blev det uppenbart att platsen är Jennys.

På herrsidan blir det tyvärr ingen representation från Sverige. För att vara aktuell till OS-truppen ska man klara de gemensamt uppsatta kriterierna och grundkraven från SOK, vilket förenklat innebär att cyklisten ska ha tagit en topp åtta-placering på en världscup eller vid t.ex. EM i Huskvarna, vilket ingen av herrarna har uppnått.

”OS i Rio är i september men dessförinnan har vi både världscup och VM att fokusera på, det är viktiga tävlingar för alla våra cyklister”, säger Anders Ljungberg, förbundskapten. För Jennys del blir det att lägga upp en bra mix av race och träning för henne så att hon kommer lagom utvilad till OS”, fortsätter han.