Annons:

Hon knöt samman fjällfararnas vita och gröna band samt havspaddlarnas blå band och skapade ett större äventyr – trippelbandet. En åtta månader lång resa på 5 318 kilometer på skidor i fjällkedjan, i kajak längs svenska kusten och till fots från Treriksröset till Grövelsjön.

Av Niklas Östberg

Det finns två kategorier av människor. De som inväntar
de perfekta förutsättningarna och de som direkt kastar sig in i äventyret med huvudet först. Lina Hallebratt tillhör den senare kategorin.

”Det mesta löser sig om man inte bekymrar sig”, säger Lina som i princip var kajaknovis när hon satte ner paddeln i vattnet vid Svinesundsbron.

lina1

Då hade hon 242 mil paddling framför sig. Hur tänkte hon? Vi återkommer till det.

Jag träffar Lina Hallebratt på ett café i Stockholm. Vi har precis satt oss ner samtidigt som kaffekvarnen vevar igång och effektivt maler sönder både bönor, hälsningsfraser och caféets annars så gemytliga ljudkuliss. En typ av ljud som för övrigt är främmande för någon som varit ute i naturen i åtta månader i sträck. När jag frågar om hur det var att komma i mål berättar Lina att det kändes som om det var dags. Ett tecken från skyn i form av snöfall i samma stund som hon tog tag i dörren på fjällstationen i Grövelsjön bekräftade känslan. Men, inflikar Lina, en viss separationsångest infann sig. En ångest som har sina rötter i den kontrast som finns mellan livet ute på tur och livet hemma. Hemma är det mängder med val hela tiden, ute på tur är livet enkelt berättar Lina som också pratar om en annan, ännu starkare dragningskraft.

”Jag hittar ett inre lugn och känslan av att vara där jag hör hemma.”

lina4

Sett till hur Lina har spenderat de senaste åren inser man att den dragningskraften är stark, lite som gravitation. Och intresset för vildmarken kom tämligen plötsligt. Mer exakt efter gymnasiet. Innan dess två tältnätter på meritlistan, båda på Hultsfredsfestivalen. Efter folkhögskolan med inriktning outdoorliv har statistiken förändrats dramatiskt och sedan 2012 har tältpinnarna planterats flitigt, närmare bestämt 6-8 månader varje år. Så när Lina ställde sig på skidorna för att göra första etappen på trippelbandet var miljön långt ifrån främmande. Vita bandet hade hon gjort en gång tidigare. Lina berättar med ett leende att hon också har rekordet: Långsammast genom tiderna. Skillnaden den här gången var att hon skulle ta sig an alla tre banden. Eftersom hon skulle påbörja paddlingen efter vita bandet startade hon i Treriksröset med riktning Grövelsjön. 69 dagar senare nådde hon målet efter en tur med fina förhållanden. Bästa minnet? ”När jag var i Pieskehaure fick jag chansen att besöka en glaciärgrotta som varit stängd i flera år”, säger Lina.

lina6

Väl i Grövelsjön blev det en hastig planförändring, istället för att direkt ta sig till kusten och påbörja paddlingen blev det en avstickare på två veckor till Israel. Ett märkligt beslut kan tyckas men ju mer Lina berättar om sitt liv och sina äventyrliga strapatser framträder ett mönster. En metod, eller kalla det ett förhållningssätt till det okända, till äventyret. Vilket leder oss tillbaka till Svinesundsbron. Lina hade paddlat tio gånger innan. Jag frågar om allt verkligen löser sig bara för att man inte bekymrar sig? Det är inte första gången hon hör den invändningen. Skeptiker har funnits och inte tvekat att höra av sig för att säga: Du kan inte. Du ska inte. Men Lina har inte låtit sig hämmas ”Jag tänkte att det kommer att ta lång tid att paddla och att jag kommer få ta det lugnt i början och att om jag inte kommer att lära mig att paddla på den tiden, ja då vet jag att paddling inte är min grej”, berättar Lina.

242 mil senare visste hon svaret på paddlingsfrågan. Det var hennes grej.

”Jag hade inte upplevt kusten tidigare, nu fick jag se hur landskapet ändrades, från västkusten till Skåne och jag träffade många trevliga människor och att få se sälar var jättehäftigt”, säger Lina.

Paddling var till och med så roligt att det blev en avstickare på 45 mil till Vasa i Finland. Lina berättar att den här metoden att resa är något som har vuxit fram med tiden.

lina5

”I början fantiserade jag så mycket att jag nästan hade gjort resan innan jag kommit dit. Men längs vägen har jag lärt mig att ta saker och ting som de är och hoppa på de tåg som kommer. När man ser på tv tror man att världen är ond men så är det inte. Jag möter underbara människor överallt”, säger Lina.

Tillbaka till Trippelbandet. Sista etappen. Fjällfararnas gröna band, en utmanande vandring från Treriksröset till Grövelsjön där Lina hade sällskap av sin sex år yngre syster. En upplägg med mycket skratt och, tillägger Lina, några sammandrabbningar.

”Jag tror jag kan rekommendera att vandra med ett syskon men kom inte och skyll på mig om det blir kaos”, säger Lina och skrattar innan hon sammanfattar det bästa med Trippelbandet som hon för övrigt är den första person att klara av i följd och på ett och samma år, ”det är naturens vidder förstås men också människorna man möter, det är de som gör turen.”