Annons:

Redan passerat land nummer två, Slovakien. Inte så stort land, speciellt inte på höjden, och totalsträckan blev cirka 200 km.

JJ.SL.bike2

 

 

Jämfört med Polen hade jag mycket lite av regn i Slovakien, inte något jag saknade precis ?. Gråa moln, men det stannade där (förutom första natten då jag skulle passa på att torka mitt tält…).

När jag cyklade mot gränsen funderade jag hur det skulle se ut och om det skulle vara någon form av kontroll. Märkte dock inte ens att jag passerade gränsen sen.  Cyklade på och tänkte att jag ju borde vara i Slovakien snart, sen började jag också tycka att bebyggelsen såg lite annorlunda ut. Kollade min Gps och insåg att jag med råge hade passerat gränsen.

Mot tidiga eftermiddagen närmade jag mig Lycke, byn där jag skulle möta upp Zuzana, min andra äventyrsvän. Hon kom och mötte mig på sin cykel och jag blev emottagen med ett stort leende och öppna armar. Hon tog mig till hennes hemby och det hem hon delade med hennes mamma och hennes två bröder. Jag fick vila ut i trädgården, sen fikade vi och Zuzana berättade om familjen, tidigare och nuvarande jobb, studier och utlandsvistelser.

 

JJ.SL.adventsharefriend2Hon berättade att hon bland annat hade bott i London flera år samt att hon hade funderat på att bo i en större stad i östra Slovakien, dock tvekade hon inte när ett passande jobb dök upp i anslutning till hennes hemby. Hon kände att det var där hon ville vara, till stor del då hon kom nära familjen, men också då det gav henne mer närhet till naturen. Mot kvällen bjöds det på traditionell slovakisk mat, sen gick vi och kollade naturliga varma källor och tog en öl på lokala puben.

JJ.SL.adventsharefriendMorgonen efter tog vi våra cyklar och satte riktning mot Banska Bystrinca. Till en början längs mindre vägar och gropiga cykelvägar, sen ut på den trafikerade huvudvägen. Var en del rejäla och svettiga uppförslutningar, men uppför innebär ju också nedför. Cyklade bland annat 5 km konstant uppför, men belöningen var minst 10 km konstant utför, sablans härligt!  Zuzana följde mig cirka 40 km innan vi tog åt olika håll. Det var ett berikande möte där vi förutom att prata om friluftsliv och äventyrande, också pratade om kommunismen, skillnaden då mot nu och våra tankar kring att bilda egen familj.

 

JJ.SL

Överlag cyklade jag längs en större väg genom Slovakien, men passerade byar då och då. Till skillnad från i Polen gick det dessutom att hitta något matställe i de flesta byar. Man kunde också se många färgglada färger på husen, något som kom efter kommunismens fall. Annars passerade jag mycket skog och många odlingsfält. En till skillnad mot i Polen var att jag såg flera cyklister längs vägarna. Dock svårt att veta hur det skulle ha sett ut i södra Polen om det hade regnat mindre…

Om skribenten

I juli intar Johanna Johansson cykelsadeln för att ta sig cirka 300 mil genom östra Europa. Hon ska cykla från Gdansk till Aten, korsa sju länder samt genomföra ett mini-äventyr med en kvinna från respektive land. För detta äventyr har hon också tilldelats stipendium för ”Årets äventyr 2016”. Länderna hon kommer att korsa är Polen, Slovakien, Ungern, Serbien, Kosovo, Makedonien och Grekland och hon kommer att lämna en rapport från varje land där hon berättar om intryck, möten, utmaningar och hur cyklingen fortgår.

Liknande inlägg