Annons:

Har sedan ett par dagar lämnat ett soligt, hett och platt Ungern bakom mig. Ett land där jag började med att cykla igenom den fantastiskt vackra huvudstaden Budapest. En stad jag besökt tidigare och som jag verkligen tycker om.

JJ.ungern.budapest

Jag passerade Budapest och fortsatte en bit söder om staden där Agnes, min tredje äventyrsvän, väntade. Vi möttes mot kvällen efter att hon slutat jobbet så blev en kortare promenad tillsammans i hennes närområde innan vi gick tillbaka till hennes lägenhet där vi under kommande timmar pratade om sport, friluftsliv, familj och livet i sin helhet. Förutom samtal och att jag bjöds på god mat som dryck så fick jag också min fysiska hälsa ombesörjd. Agnes skickade med mig mineraler, vitaminer, magnesium, smärtstillande, samt att hon tejpade mina ömma hälsenor! ?

20160722_093633~2

Efter detta stopp hade jag ett par längre dagars cykling framför mig då jag behövde nå mitt Serbiska möte tre dagar senare. Det blev cirka 140 mil per dag längs som skönt var bra asfalterade och flacka vägar. Dock stod solen högt som tusan, vilket helt klart tröttade både kropp och huvud, druckit sablans mängder vatten.

20160722_163729_HDR~2

Följde i stort sett en och samma väg genom hela Ungen, skönt då det blev lätt att hitta och då det som sagt var bra vägar, inte heller alltför trafikerat då det också gick en större motorväg i samma riktning. Tror dock att man eventuellt inte fick cykla längs denna vägar, cykelförbudsskyltar med jämna mellanrum, men såg inte direkt något alternativ och var ju inte heller så att jag var ivägen för bilarna. Passerade dessutom några polisbilar och kunde inte urskilja några sura miner?.

Passerade många mindre byar, samt många öppna vidder med odlingsfält och solrosfält så långt ögonen kunde nå. Sista natten fick jag också tältplats precis bredvid de vackra solrosorna.

I någon av de sista byarna innan gränsen mot Serbien var planen att stanna för lunch. Kom dock på avvägar mellan de två näst sista byarna och snart var jag ute och cyklade längs gropiga lervägar, inte så bra då jag hade distansstressen på mig, men kom till slut ut på huvudvägen igen. Nådde fram till sista byn, men verkade inte finnas mycket mer än en bensinmack att tillgå. Trött av solen, av att ha helt tomt i mina två vattenflaskor och av att ha ramlat stillaståendes, satte jag kurs mot centrum för att se om jag skulle kunna hitta ett matställe. Blev då påhejad av en tysk cyklist som både hade lager av vatten, frukt och bröd. Vi fyllde på våra respektive energidepåer och cyklade sedan mot den Serbiska gränsen tillsammans.

Om skribenten

I juli intar Johanna Johansson cykelsadeln för att ta sig cirka 300 mil genom östra Europa. Hon ska cykla från Gdansk till Aten, korsa sju länder samt genomföra ett mini-äventyr med en kvinna från respektive land. För detta äventyr har hon också tilldelats stipendium för ”Årets äventyr 2016”. Länderna hon kommer att korsa är Polen, Slovakien, Ungern, Serbien, Kosovo, Makedonien och Grekland och hon kommer att lämna en rapport från varje land där hon berättar om intryck, möten, utmaningar och hur cyklingen fortgår.

Liknande inlägg