Annons:

Har nu lämnat Serbien bakom mig. Ett land som bjöd på grönska och frodighet, fantastiskt vänliga och omtänksamma människor, långa och kämpiga uppförsbackar, vackra dalar, rejäla blixt- och åskoväder, med mycket mera.

20160728_074311_HDR~2

Första dagen i landet cyklade jag in på sena kvällen för att komma närmre Novi Sad där jag dagen efter skulle träffa Kris, min äventyrsvän. När det började skymma slog jag upp tältet i anslutning till en åker med förhoppningen att jag inte skulle vara ivägen för några morgonarbetare dagen efter. Vaknade klockan sex av musik och röster en bit bort. Haha, så med det, kändes som bra läge att packa ihop och bege sig.

20160724_064116_HDR~2

Mötte upp Kris i charmiga Novi Sad, en stad med landets andra största universitet och med många fina byggnader. Kris var mycket öppen och vi talade om allt ifrån politik och familj till natur och intressen. Tillsammans gjorde vi ett miniäventyr i ett vandringsområde en bit utanför staden.

JJ.Serb.2

Detta var bara början på mötesfronten i Serbien, jag har som sagt mött många fina skälar här. Vilande på en gräsmatta kom en man ut från närliggande porten med öl för oss att dricka (11 på förmiddagen ☺️). Under tak för skydd mot hällregn bjöd en kvinna in mig till henne för skydd och värme, sen kom också hennes dotter samt hämtpizza. Regnet avtog inte och fick spendera natten i gästrum hos grannparet. Nästa kväll i frågan efter vägen slog jag upp mitt tält på densammes gård och åt middag tillsammans med hans familj. Detta är några av mina möten och gemensamt överlag är att engelskan varit näst intill noll. Dock oftast varit någon som kunnat mer eller mindre samt att det blivit många gäster och mix av diverse olika språk.

20160727_085930_HDR

Jag trodde innan att det skulle kunna bli svårt att hitta i Serbien, såg ut på Google Maps som att det var många vägar lite hit och dit. Har dock inte varit några som helst problem, dessutom har det varit överlag både bra och lugna vägar. Det har bjudits på flera långa stigningar där jag med darriga ben trampat mig de 500 höjdmetrarna. Behöver nog inte närmare förklara den väntande belöningen efter det ☺️.

20160728_134846_HDR

Förutom bra vägar har det också varit mycket vackert med mycket grönska och dalar. Också cyklat stora delar längs med en flod och igår fick jag mitt första bad i en ström som gick ut i floden. Passade dessutom på att tvätta lite samt att torka ur mitt dyngsura tält. Tack vackra Serbien för alla upplevelser!

20160725_060517_HDR

Om skribenten

I juli intar Johanna Johansson cykelsadeln för att ta sig cirka 300 mil genom östra Europa. Hon ska cykla från Gdansk till Aten, korsa sju länder samt genomföra ett mini-äventyr med en kvinna från respektive land. För detta äventyr har hon också tilldelats stipendium för ”Årets äventyr 2016”. Länderna hon kommer att korsa är Polen, Slovakien, Ungern, Serbien, Kosovo, Makedonien och Grekland och hon kommer att lämna en rapport från varje land där hon berättar om intryck, möten, utmaningar och hur cyklingen fortgår.

Liknande inlägg