Annons:

Istappar på paddelhandskarna. En stelfrusen karta. Kyliga och stela kinder. En isande nordanvind men också en gudomligt rykande badtunna, färska skaldjur och skönt häng mellan varven. Vårt TV-projekt om paddling på den svenska västkusten tog oss till Grebbestad och Fjällbacka i slutet av förra veckan och vi fick exakt de förhållanden vi hade önskat oss.

 

Det går snabbt ibland för vattendropparna att frysa till is.

Facing Waves är en TV-serie som fokuserar på framför allt paddling. Alla typer av paddling. Havspaddling. Sjöpaddling. Älvpaddling. Forspaddling. SUP. Kanotpaddling etc. Vi har fått i uppdrag att filma ett avsnitt för denna TV-serie i samarbete med Turistrådet Västsverige och det kanadensiska produktionsbolaget Heliconia.

Under knappt ett års tid ska jag i egenskap av TV-presentatör (har ingen aning om hur det gick till) träffa människor med en stark lokal förankring i olika delar av Västsverige och som på något sätt verkar inom besöksnäringen. Gärna med någon form av anknytning till just paddling.

 

TV-presentatör in action medan kameramannen förbereder undervattenshuset för kameran.

Tanken är att lyfta fram den ofantliga variationsrikedomen som finns här i dessa trakter och även presentera paddling under olika tider av året. Sommarpaddling under juli månad är såklart underbart (oftast) men vad är det som säger att man inte kan paddla i skärgården när det är oktober? Eller mars? Självklart behöver man erfarenhet och kunskap om hur de olika årstiderna påverkar oss paddlare ur ett säkerhetsperspektiv men känner man sig osäker finns det massvis med kompetens längs kusten i egenskap av utbildade guider och kompetenta kajakcenter. Man kan tex gå in på Turistrådets kajakportal och bli inspirerad.

 

Vi vill verkligen försöka rama in västkustpaddlingen och visa upp vad den går för…

Jag blev verkligen eld och lågor när detta projektet såg dagens ljus. Efter att ha paddlat och bott i Bohuslän i snart 16 år är det en ynnest att få visa upp detta paddelparadis för miljontals människor runt om i världen som kikar på Facing Waves. Jag har paddlat på ganska så många ställen här på jordklotet och även paddlat runt hela Sverige kust men när jag blir tillfrågad om vilket som är mitt favoritpaddelställe är det alltid samma svar: Bohuslän! Ingenstans är öarna vackrare, solen mer magisk och dofterna mer uppfyllande.

 

Mycket saker blir det på en tredagars filminspelning ute i skärgården.

Under detta projekt har Bohuslän verkligen visat upp alla sina olika sidor. Under sommarpaddlingen hade vi strålande väder med klarblå himmel och strålande sol. T-shirten kom väl till användning och det var härliga dagar på vattnet. Jo, i alla fall vattnet. I vattnet var det fortfarande lite kyligt måste jag erkänna. Speciellt när vi skulle filma undervattensbilder från den fina snorkelleden ute vid Sydkoster. Efter 40 minuter med x antal omtagningar var jag stel som en isglass och hade då gärna haft en bastu till hands. Men bilderna blev bra sa Lukasz.

 

Fast ibland är det nästan kallare att vara filmare och inte kunna paddla iväg och värma upp sig.

Vi önskade ju oss också att det skulle bli lite riktig vinter här på västkusten och när det plötsligt small till och vi fick två dagar med snö fick vi vara snabba med att skriva manus och fatta beslut om vinterfilmning. Ingen rast, ingen ro. Men jösses vilka fina dagar vi fick. Bohuslän i vinterskrud går inte av för hackor.

 

Morgonstund har guld i mund. Belöningen av att gå upp tidigt gör mig aldrig besviken.

Tjörn visade upp ett magiskt landskap och vi kunde inte annat än njuta av att vi har världens bästa jobb!!! Det är lätt att glömma bort ibland när stressen kryper på och filmkameran strular, vädret är skit och datorn pajar när man ska sätta sig och redigera. Men att få vara utomhus och jobba är ALLTID en ynnest. Jag skulle inte vilja byta bort det mot något annat.

 

2/3 av filmteamet på väg mot en kopp kaffe och ett välförtjänt ben efter en lång arbetsdag.

Så sakta men säkert betar vi av bit för bit i projektet och i förra veckan fick vi några härliga (men isande kalla) dagar uppe i Grebbestad och Fjällbacka. Vi fick lyxen att sova inomhus på Everts Sjöbod och vi spenderade tiden på vattnet med Torbjörn, Kathrine och Bosse från Nautopp. Vill ni se vilka fler härliga människor vi träffat under inspelningarna får ni hålla utkik på Facing Waves hemsida bland annat. Efter dagarna i kajaken förra veckan skulle jag gärna vilja sticka ut och paddla idag igen men innan den 27:e februari får jag nog fokusera på skidåkning tror jag. Det är Halvvasan som står på menyn och är man skåning så  är man och då har man inte längdskidåkning i blodet precis. Inte denna skåningen i alla fall…  😉

 

Let’s do it! Mot regn och snöglopp. Is och skaldjur. Badtunna och nordanvind.

 

Om skribenten

Ulrika Larsson

Första kvinna i Sverige att solopaddla hela den svenska kusten i kajak i ett svep. Fast det är ju gamla meriter vid det här laget. Strör gärna ut sin passion för outdoor och friluftsliv över så mycket hon bara hinner på hav, i berg och skogar. Gärna med en kamera i handen. Ofta ensam men gärna i sällskap av vänner, sambo och Australian Shepherd-hunden Freja. Driver foto- och filmföretaget LWimages och kajakföretaget Green Adventures. 

Liknande inlägg

4 responser

 1. Titus Garrison

  Pleased to fulfill you! My identify is Shonda and I love it. Managing persons has been his profession for some time and his wage has been truly fulfilling. The factor he adores most is to base soar and now he is attempting to receive money with it. California is wherever my house is and I don’t strategy on altering it.

  Svara
 2. Alejandro Malicote

  With such a reduce of playing cards the acquire of 10 USD is not a question. The money you are anticipated to get if you wager Team-A will beat Team-B will be extremely little in reality.

  Svara
 3. Irwin Inferrera

  Some really superb info , Gladiolus I detected this. “The true republic men, their rights and nothing more women, their rights and nothing less.” by Franklin P. Adams.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras