Annons:

Göran Kropp var en av världens främsta äventyrare och nu i år är det 20 år sedan han cyklade 1100 mil till Nepal, besteg Mount Everest för att sen cykla hem. I Kropp Challenge får man möjlighet att följa i hans fotspår – i en svensk variant, samtidigt som man hjälper befolkningen i Nepal.

Med sig på cykeln hade Göran allt som behövdes för att bestiga världens högsta berg, Mt Everest. Syftet var att av egen kraft ta sig tur och retur till toppen, utan hjälp och support utifrån. Bakgrunden var dels en tyst protest mot alla de kommersiella expeditioner som hade börjat exploatera berget men också att visa att det går att nå toppen på andra sätt och utan syrgas.

Foto: Fredrik Blomqvist

Foto: Fredrik Blomqvist

”Göran ville inspirera och visa att man klarar så mycket mer än man tror, om man nu tror på sig själv, för alla andra gör inte alltid det. Det fanns många som tvivlade på att han skulle klara det”, säger initiativtagaren Renata Chlumska.

Kropp Challenge handlar om att hedra Görans minne, följa i hans fotspår, utmana sig själv och uppleva svensk natur. Äventyret handlar om att på cykel ta sig till Sveriges högsta berg, Kebnekaise, bestiga berget och sedan cykla hem igen. Man kan också välja en internationell utmaning genom att bestiga något annat lands högsta berg eller till och med ta sig hela vägen till Himalaya. Det enda kravet är att man gör äventyret av egen kraft, på cykel och till fots.

Görans packlistaGöran startade sin expedition från Skinnarviksberget i Stockholm. Var du vill starta bestämmer du själv, var i Sverige du än finns. Kanske gör du det mitt i högsommaren, eller mitt i vintern? Kanske vill du göra det snabbare än alla andra eller göra det som en pilgrimsfärd?

”Det är på många sätt det ultimata äventyret. Det innehåller planering, att sätta upp ett mål, det är en fysisk och psykisk utmaning, du får möjlighet att uppleva storslagen natur och får tid för reflektion”, säger Renata.

Foto: Fredrik Blomqvist

Foto: Fredrik Blomqvist

Det är cykel som gäller, men sedan kan du bo och äta hur du vill. Och ta vilken väg du vill, det finns ingen färdig rutt. Sedan är det en mycket central del, att anmälningsavgiften på 2 350 kronor, går oavkortat till Nepal.

”Det här är helt non profit. Pengarna går till skolan som jag och Göran startade i byn Chyangba 1997. Det känns lite som att det sluter cirkeln, att man inte bara gör det för sin egen skull utan att det faktiskt bidrar till något långsiktigt, till en återuppbyggnad. Det är lite pricken över i:et i detta event”, säger Renata.

Fredrik Hjorth var den förste som anmälde sig till utmaningen och den 5 maj 2016 ger han sig av, följ honom på bloggen Kropp Challenge – Fredrik Hjorth

Vill du själva anmäla dig gör du det här: www.kroppchallenge.se

 

Renata Chlumska

Renata Chlumska med några av Görans prylar. Foto: Daniel Breece