Annons:

För mig har det blivit en kär tradition att besöka Vildmarksmässan för att få träffa likasinnade och få inspiration till nya resmål. En av de hetaste resmålen på mässan har nu under ett par år varit vandringen upp på Kilimanjaro 5 895 m ö.h. en av 7 summits.

Rymliga två-mans tält

Ifjol, runt midsommar hade jag förmånen att få åka på en resa just dit, arrangerad av det norska företaget Hvitserk. Såklart hade jag läst och sett bilder från berget, men det som ändå lämnat ett bestående minne och en längtan efter att bestiga toppen var miljön som visades upp under Kilians Quest när ikonen, bergslöparen och skidalpinisten Kilian Jornet sprang på smått osannolika tiden 7 tim och 14 min från baslägret upp till toppen och ner igen. De flesta av oss mer dödliga gör hela resan på ca 7 dagar.

I år fanns Maria Sellfors från Hvitserk  på mässan och jag hann få en pratstund med henne

Varför tror du att Kiliamanjaro är så populärt?
-Naturen är spännande och väldigt vacker, vandringen börjar i djungeln och avslutar på toppen vid en glaciär. Att bestiga 5 895 meter kommer alltid vara en rejäl utmaning. Det är många som har Kilimanjaro som sitt första berg och därefter fastnar för det här med att komma upp på höga berg och andas tunn luft. Många reser till Kilimanjaro för att bestiga en topp, men kommer hem med människo- och kulturmöten som det starkaste minnet.

Snacka om att sväva på moln

Vilka är det som åker med?
Förra året hade Hvitserk cirka 300 gäster på Kilimanjaro. Det är en stor spridning på våra Kilimanjarogäster vad gäller både ålder och kön. Några av våra gäster reser ensamma andra med familj och eller kompisar. Stämningen brukar oavsett snabbt bli god på fjället då alla har Kilimanjaroäventyret och en dröm att nå toppen som den gemensamma nämnaren.
Hur många av era gäster kommer upp till toppen ?
-Ungefär 90% av våra gäster når toppen. Hvitserk har valt Rongaileden, dels för att vi tycker att den är väldigt vacker, men även för att det är mindre folk på denna vandringsled och acklimatiseringen är god. När vi vandrar denna led kommer man att vara på tur i 7-8 dagar och ha tid att i stillhet njuta av Afrikas högsta berg. Vi går sakta och ser till att dricka mycket vatten då det hjälper kroppen att arbeta på hög höjd. God acklimatisering är väldigt viktigt då man ska ha respekt för höjden.

Våra hjältar som bär all vår packning, förutom en lätt dagsäck. Dom möter oss alltid med leenden och high five

Hur förbereder man sig bäst?
-Att bestiga Kilimanjaro är oftast ett äventyr som man gör en gång i livet, det är dessutom något som kostar en slant och som man avsätter en hel del semesterdagar för. Vi får ofta frågan om hur vältränad man måste vara för att bestiga Kilimanjaro. Hur bra man tål hög höjd är väldigt individuellt och har ingen koppling till hur god kondition man har. Lågintensivträning som till exempel att promenera under flera timmar är ett bra recept för att komma i form inför Kilimanjaro. Ett annat tips är att gå sakta i uppförsbacke med ryggsäck med lite packning. Kom ihåg att gå in skorna du ska använda ordentligt.

Hyfsad morgonutsikt

När är bästa perioden?
-Det som är bra med Kilimanjaro är att berget ligger nära ekvatorn, klimatet är därmed ganska jämt under hela året. Runt november och april brukar det var lite mer regn än resten av året.
——-
Så hur var det, jag ställer även frågan till som det heter på norska min käresta, Carina som hängde med på resan, vad var högt och lågt?
-Högt var bärarnas outtömliga energi, ständiga leenden och att alltid hälsa oss med ett ”Jambo”. Att bli väckt på morgonen med ett försynt ”coffe or tea” att öppna tältduken och se molnen under sig, sammanhållningen i gruppen där vi peppade varande hela vägen upp till toppen och de olika växtförhållandena från i baslägret upp till toppen.

-Lågt var såklart höjdsjukan och att jag var så svag, men trots att jag stapplade, vinglade, kritvit i ansiktet lyckades jag pressa mig själv upp på toppen och lyckan över att sedan gjort det är någonting jag kommer att ha med mig hela livet!

Alla kom upp på toppen, ett gäng nöjda gutter och jenter pustar ut

Jag håller med om vad Carina säger och kan bara instämma, på tur, aldrig sur och det gäller både gutter och jenter från vårt grannland samt glädjespridarna från Tanzania. Det krävs ett bra team för att slå höjdrekord!

Utrustning och skotips: Det visade sig att norrmännen hade bra koll på skovalet. Inga sladdriga asfaltskor utan grepp här inte, utan riktiga trailskor. Många hade valt Salomon XA Ultra, eller XA pro, med eller utan Gore tex, själv använde jag vår trailsko Wings och Carina storsäljaren Speedcross. För den kalla turen sista natten, upp till toppen är det kängor som gäller, jag valde ett par Salomon Quest

Salomonbonanza

Om Kili på Wikipedia
”Berget ligger i norra Tanzania och är en utslocknad vulkan. Det är även världens högsta fristående berg, det vill säga ett berg som inte ingår i någon bergskedja. Den högsta av Kilimanjaros vulkankoner är Kibo. Den högsta toppen på Kibo heter Uhuru Peak, vilket betyder ”frihet” på swahili. Uhuru-toppen är Afrikas högsta naturliga punkt och ingår därför i kontinentbegreppet ”De sju topparna”. Vid Kilimanjaros topp finns en glaciär som håller på att smälta bort. Bergsmassivet bär en tät vegetation upp till 4 500 möh. I de nedre delarna, där det är lite nederbörd består vegetationen mest av taggbärande växter eller ren stäppvegetation. Mellan 1 300 möh och 3 000 meters höjd är växtligheten rent tropisk. Ovanför 3 000 meters höjd finns gräsmark som i sin tur, vid 4 500 meter, efterträds av kala stenbäddar och lavafält med sträckor av lös sand”

Om skribenten

Erik Ahlström

Skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning, trailrunning ja det har Erik engagerat sig i under snart 25 år. Grundare av Kebnekaise Classic, BIMM, FEM, ÅEC, Åre WAR, TEO, C2 City Challenge, Sweden Sky Race 24 med flera! Dessutom hjärnan bakom Salomon Trail Tour som bidragit till det enorma intresset för trailrunning. Lite idéer som snurrar i hans hjärna just nu - Plogga (Plocka skräp o Jogga) och Bo Outdoor, (ett modernt "sportkollektivboende" för oss som hellre är ute) Men mest känd kommer Erik alltid att vara för att ha haft flera roller i Sällskapsresan 2, Snowroller där han är en av skidåkarna gapar de legendariska orden - "Bästa svängen Hökarängen".

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras