Annons:

Klättersäsongen har knappt börjat men det unga stjärnskottet Kajsa Rosén har redan hunnit med att sätta fyra personliga rekord i år. Själv menar hon att det handlar om spenat. Vi tror att det ligger något mer bakom framgången.

Oavsett om du aldrig har klättrat tidigare eller om du spenderar mer tid på klippan än på marken, föreställ dig följande: Tänk dig att greppen är så pass små att de knappt existerar. Tänk dig även en klippa som är lite lätt överhängande. I klarspråk: Du förlitar hela din kroppsvikt på i princip ingenting, hängandes flera meter upp i luften. Visst, du är säkrad i ett rep men väggen bjuder snarare på friktion än ett riktiga grepp. Där och då trivs Kajsa Rosén som bäst. Är namnet obekant?

kajsa rosen 5

Hon går just nu sista året på gymnasiet och ja, självklart är det ett klättergymnasium vi pratar om. Trots hennes ringa ålder har hon klättrat i väldigt många år. På hennes meritlista finns bland annat följande: Förra året utsågs hon till årets klättrare av Svenska klätterförbundet och hon har slutat som bäst trea i JVM i lead.

Vi väntar med spänning på vad hon ska göra det här året. Men det är inte direkt så att hon har legat på latsidan hittills. Härom veckan åkte hon ner till Katalonien i Spanien och närmare bestämt Oliana. Den inbitne klättraren vet att om man åker till Oliana i klättersyfte, då kan man sin sak eftersom graderingarna börjar på 8a. Inför resan siktade hon in sig på leden Fish eye, 8c, en gradering som hon aldrig tidigare hade klättrat. Det gick ändå ganska bra och hon klarade den på tredje försöket. Hon slogs då av en tanke: Varför inte göra Humildes pa Casa också? Det är en tufaled i graderingen 8b+. Resultatet: Hon satte den på första försöket. Ett par dagar senare redpointade hon även Mind Control, 8c+, och därefter klättrade hon leden T-1 Full Equip, 8c. Graderingen 8c räknas helt klart som elitklass, speciellt om man klättrar den onsight som hon gjorde.
Kort och gott: Kajsa Rosén är utan tvekan ett av de hetaste namnen inom svensk klättring just nu.


kajsa rosen 3

Året har börjat ganska bra för din del, hur bra tänkte du bli?
Först och främst tar jag studenten nu i vår. Jag kommer nog att ta det ganska lugnt i år. Jag har inte sökt in till någon annan skola eller så. Jag kommer att resa en del och klättra mycket. Men jag har ingen speciell led som jag vill klara och jag har inte bokat in någon speciell resa. Planen är att tävla en del. Det är sista året som jag tävlar som junior och i höst blir det därför mitt sista JVM. Det hade varit kul att vinna. Hur som helst är det skönt att se att vinterträningen har gett resultat.

Från och med nästa år kommer du att tävla mot seniorerna, hur står du dig där?
Jag har tävlat i den stora världscupen och då kom jag nia och det var åtta som gick till final. Det var väldigt nära. Jag har potential att nå finalen, det vill jag tro i alla fall. I lead kan jag det, det vet jag. Men inte i bouldering.

Du har klättrat i en herrans massa år. Varför började du klättra?
Mina föräldrar har alltid klättrat. Kanske inte något som jag alltid har uppskattat. De fick muta mig med klubbor för att jag skulle följa med ut. Sedan gick jag en kurs en gång i veckan. På kursen krävde ett tvåtimmarspass med klättring en halvtimmes fika. Klättring och fika hör ihop. Men jag började gilla klättring mer och mer och jag vet därför inte riktigt när jag började klättra på riktigt. Nu tränar jag åtta gånger i veckan.

kajsa rosen 6

Med träning, menar du klättring?
Det beror lite på. Jag tränar klätterspecifikt och fys. Men jag är inte ute och springer eller så. Klättrar jag ute känns det inte riktigt som träning. Jag tränar inomhus för att kunna klättra ute.

Är du statistiknörd som håller reda på allt du klättrar eller klättrar du mest för skojs skull?
Jag klättrar för att det kul. Men det är klart att jag pushas av resultat. 8c-leden jag klättrade i Oliana, den var fett kul. Vissa påstår att det är en lätt 8c, men graden spelar egentligen ingen större roll. Hur som helst är det en väldigt kul led att klättra! Jag har en liten bok för mig själv där jag skriver upp det jag har klättrat. Men det är mest bara för att kunna se att ’vad bra jag är’.

Du har klättrat 8c onsight och 8c+ redpoint, steget till 9 är åtminstone kort i grader sett. Verkligheten är en annan. Hur långt borta är den för din del?
Om jag hittar någon led som passar min personliga stil så kanske det kan gå. Jag har inte testat någon än. Men jag har spanat in någon 9a som jag kanske kan prova i höst. Jag upplever att det är längre steg mellan graderna ju högre upp man kommer. [Redaktionen kan bara instämma]

Din personliga stil, hur är den?
Jag är bra på små grepp. Jag är inte så lång och är därför inte så dynamisk men jag är en teknisk och fingerstark klättrare. Jag är ganska uthållig också.

Vad behöver du träna på för att bli bättre eller för att nå den där 9:an?
Jag behöver bli mer dynamisk i min klättring eftersom jag är så kort. Jag skulle även behöva bli mer explosiv men också stark i ytterlägena.

kajsa rosen 7

Får man fråga hur lång du är?
163, så det är väl inte superkort kanske.

Hemligheten bakom din framgång inom klättring är spenat enligt dig själv?
Ja, spenat är gott. Karl Alfred käkar spenat och han är stark.

Jag, undertecknad, gillar också spenat men jag klättrar inte 8c för det…
Jo, men jag har en annan hemlig ingrediens som jag blandar i gröten på morgonen. Men den kan jag ju inte avslöja.

kajsa rosen 8

Ordlista

Onsight – Att klättra en led och klara den på första försöket utan att direkt känna till något om leden innan. Detta räknas som det finaste sättet att klara en led på inom klätterkretsar.
Flash – Att flasha en led innebär att man klättrar den och klarar den på första försöket. Klättraren har då fått viss beta om leden innan, till skillnad från onsight. Betan kan man till exempel få genom att ha sett någon annan klättra leden.
Redpoint – Att klara en led efter att ha gjort flera försök på den.
Beta – Information om leden.
Crimp – Små grepp i form av ”lister”. För en vanlig lekman är dessa grepp näst intill obefintliga men Kajsa älskar dem.
Tufaled – Tufa är svampliknande formationer som kan bildas på kalkstensklippor.

Om skribenten

Liknande inlägg

4 responser