Annons:

Oktober 2011, jag stod vid målgången, som jag alltid försöker göra och gratulera alla som går i mål, ge dom hign five, en kram och en ryggdunk, en av de viktigaste uppgifterna en tävlingsledare har tycker jag. Inte alltid det funkar att jag är där, det brukar bli en och annan brandkårsutryckning som bockar på uppmärksamheten.

Målet var vid Timmerstugan i Åre. Tävlingen var Salomon Trail Tour Åre som jag arrangerade under tre år, en tävling som lockade till sig 600 löpare och gick på de bästa stigarna som Åre kan erbjuda. De första killarna hade kommit i mål, Andreas Svanebo stod och pustade, såg helt slut ut. Så helt plötsligt kom den där tjejen flygandes fram, såg knappt ut som hon rörde vid marken, hela hon var som ett stort smile, hon glänste, hoppade och strålande av kärleken till banan, fjället och resultatet över att vara först över mållinjen. Hon hade på sig ett par riktigt slitna trailskor, ett mörkblått underställ och en Norgekofta vid prisutdelningen.

emelie flyger fram

Emelie flyger fram

emelie 2011– Henne vill vi ha tänkt jag, på samma sätt som matadorerna i Ferdinand utropade när dom för första gången träffade tjuren Ferdinand.

honom ska vi ha

I 2010 började jag arbeta deltid med Salomon som Community Manager för att dra igång Trailrunning i Sverige. Min boss var fransmannen Greg Voillet även ansvarig för det internationella Salomon laget. Jag mailade honom och skrev: -Greg jag lovar denhär tjejen kan bli lika stor som Anna Frost och Kilian Jornet. Greg var tveksam, en okänd svenska från platta Sverige, knappast något att satsa på. Jag envisades och kanske för att få slut på mitt eviga tjat så skickade han henne till en tävling i UK. En tävling där hon kom tvåa och sedan fick hon en biljett ner till Salomon Advanced Week i Grekland, resten är historia….

Jag sitter och tänker på det ögonblicket, en morgon i slutet av april 2016. Jag ska köra Emelie från Chamonix till Annecy där vi ska ha en pressresa för svensk press. Emelie och Kilian har just köpt ett hus i Norge och inte lyckats få med sig allt bagage i bilen upp. Hon fyller skidfodralet med vattenkanna, röjsåg och skriver en lapp till Kilian att inte glömma att ta med sig dom tunga blomkrukorna i terrakotta som han ska ta som handbagare på flyget upp till Norge.

Dagen innan har jag suttit och ätit scones i Chamonix med Emelie, Kilian och Johan och Carro som också precis köpt ett hus i Norge. Vi pratar om underliga handfat i Norge, huspriser, storlek på förråd och samtalet glider efter ett tag in på Kilians augustiexpedition till Mt Everest, lika snabbt svänger det, vi förfasar oss över avgaser och luftföroreningar som en del dagar ligger som ett lock över Cham.

Så här sitter jag en gubbe på 56 år med några som det verkar helt vanliga 29-åringar, som precis köpt ett hus tillsammans och pratar kakrecept och renoveringsbehov. Två personer som tillsammans har hundratusentals fans, vunnit det mesta som går att vinna inom trail -och skyrunning och inte kan gå på gatorna i Chamonix utan att få skriva autografer i tid och otid.

Ferdinand stannade kvar under sin korkek och luktade på sina blommor. Emelies karriär har bara börjat, hon har 100000 fans på facebook, något liknande på Instagram, dubbel världsmästare i Skyrunning och en av allra hetaste namnen på trailhimlen. Även hon kommer slå sig till ro, det kommer troligtvis bli vid en fjälltopp, nära naturen och även hon kommer att fortsätta lukta på blommorna.

korkeken

Om skribenten

Skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning, trailrunning ja det har Erik engagerat sig i under snart 25 år. Grundare av Kebnekaise Classic, BIMM, FEM, ÅEC, Åre WAR, TEO, C2 City Challenge, Sweden Sky Race 24 med flera! Dessutom hjärnan bakom Salomon Trail Tour som bidragit till det enorma intresset för trailrunning. Lite idéer som snurrar i hans hjärna just nu - Plogga (Plocka skräp o Jogga) och Bo Outdoor, (ett modernt "sportkollektivboende" för oss som hellre är ute) Men mest känd kommer Erik alltid att vara för att ha haft flera roller i Sällskapsresan 2, Snowroller där han är en av skidåkarna gapar de legendariska orden - "Bästa svängen Hökarängen".

Liknande inlägg