Annons:

Island Peak (Imja Tse), 6189 m.ö.h. i Sagarmatha Nationalpark har länge varit känt som den perfekta introduktionen till alpinklättring i Himalaya. Att den brittiska 1953-expeditionen med Tenzing Norgay och Sir Edmund Hillary i spetsen använde berget som uppvärmning inför sin lyckade bestigning av Mt Everest har säkert bidragit till bergets kultstatus.

Vårar och höstar har de senaste åren blivit mer instabila och klättrare vittnar allt oftare om höstar med besvärliga förhållanden på Island Peak.Från att ha varit en enkel ”trekking peak” har Island Peak nu blivit en tuffare teknisk klättring med mer klippa och is. En vacker glaciärvandring i replag har ersatts av stegar och fasta rep. Glaciärsjön nedanför toppen har växt mycket snabbt och berget trasas sönder av den globala uppvärmningen. Det har blivit svårt med tillgången på vatten och det gör det ännu svårare för bärarna under klätterexpeditionerna.

Foto: Hi On Life Adventures

Christina Sandström på Hi On Life Adventures tycker det är fel att arrangörerna fortsätter att marknadsföra Island Peak som ett nybörjarberg då den senaste tidens olyckor och förändringar i terrängen visar på annat. Nu förekommer till och med dödsfall på Island Peak, bara för några veckor sedan omkom en italiensk klättrare under en expedition på berget. Lobuche Peak (6119 m.ö.h.) är mindre teknisk än Island Peak i dagsläget och det finns även många andra fina toppar för den som vill ha en fin första alpin klätterupplevelse i Nepal menar Christina. Mera Peak (6476 m.ö.h.) är ett annat bra alternativ för den som vill lite högre upp. På grund av den stora säkerhetsrisken kommer Hi On Life Adventures för tillfället inte att erbjuda några expeditioner till Island Peak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras