Annons:

Idag var första dagen jag begav mig iväg norrut på Inlandsvägen. Har kommit så långt som Orsa förut, men nu är det upptäcksfärd på riktigt. Dagens överaskning mot Sveg var den enorma mängden uppförsbackar och deras förmåga att bara fortsätta upp upp och upp.  Nedför

Ett närmare alternativ till Mallorca för cyklister
Det som slog mig direkt var att jag inte behövde åka till Mallorca för att cykla backar mer. Bara att ta bilen till Några kilometrar innan Högheds Fäbod, byta till medhavd cykel och trampa på mot Sveg. Sen är det bara att vända efter att ha klättrat rätt mängd höjdmeter.

Rakt och uppför

Långa fina sträckor och långa utmanande backar. Inte dumt alls! Fast  med Sherpa bakom mig var det bara mentalt fokus i uppförsbackarna tramptag för tramptag. Andhämtningen lät som ur Kraftwerks album Tour de France. Utför gick desto fortare, passade på attt öka på snitthastigheten och vila. Skönt att ha det bakom mig men också skönt att veta att jag lugnt och fint tog backe för backe.

Fredrik

Noppakoski – Enda matstoppet på sträckan
Mellan Orsa och Sveg är det ca 12 mil. Efter 5 mil finns det ett värdshus i Noppakoski som har butik, rum och mat. Sen finns det inget före Sveg, 7,5 mil till. Trevliga människor och skönt att slippa hamburgare. Stället är värt ett besök oavsett om man cyklar. Dagens rätt med backning 89 kr, inte dumt alls. Eller som min vän Robin skulle uttryckt det, ”living the dream..”.

image

Härlig natur
På Svegsidan av Noppakoski dök det upp mycket härlig natur att titta på. Speciellt sjöarna var magiska och spegelblanka. Blev några stopp för att ta bilder, ta energi och vila benen lite. Försökte tajma in det till ca 16-18 km mellan stoppen.

E45 i min ensamhet

Osannolikt men vilken höjdare!
Typ 5 km utanför Sveg så glider en BMW upp bredvid mig där jag cyklar. Döm min förvåning och glädje nör jag ser att i bilen sitter min vän Stefan och Anki och vinkar och söger hej!De hade sett mig från andra sidan vägen när de åkte förbi på väg hem från Åre, vänt om och kommit tillbaka.

Anki, Fredrik och Stefan

Stefan och jag var uppe på Kilimanjaro ihop i höstas och har hållt kontakten sen dess. En go gubbe från Sveriges framsida. Mycket skratt och omfamningar där några kilometrar utanför Sveg. Osannolikt, men fantastiskt. Helt klart dagens höjdpunkt, mer sånt!.

En bra dagsetapp ligger på 10-12 mil
14 mil, knappt 1 200 höjdmeter och 11 timmr senare kom jag fram. Imorgon skulle jag cyklat 17 mil drygt till Östersund, men tack vare en annan vän, Lars, har jag fått en sovplats på Åsarna Skicenter och kommer stanna där i natt.   Östersund blir på tisdag.

E45 nära Sveg

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth arbetar som managementkonsult inom bank och finans med fokus på värdepappershandel och penningtvätt. Han är projektledaren som parallellt med sina uppdrag lever ut sina äventyrsdrömmar och inspirerar andra att ta tag i sina. Han har bl.a. cyklat 150 mil med all packning till Kebnekaise för att sen packa om, vandra in och bestiga berget. Vid sidan om sitt vanliga arbete arbetar Fredrik även som guide på Expeditionsresor till bl.a. Kilimanjaro och Nepal. Att hitta näräventyr som fungerar i vardagen är något Fredrik specialiserat sig på. Under hela 2017 genomförde han sitt projekt 52 veckor - 52 nätter, där han sovit ute i tält minst en natt i veckan ett helt år. ’

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras