Annons:

Angeliqa Mejstedt från Västerås driver sedan år 2013 Vandringsbloggen, Sveriges största blogg om vandring, och är sedan i höstas, då hon sade upp sig från ett fast jobb, en yrkesverksam influencer inom outdoorområdet. Populärvetenskapliga artiklar som beskriver hur välgörande det är att vistas i naturen finns det gott om och jag har själv praktiserat meditation och mindfulness de senaste åren så när jag fick höra Angeliqa prata om Hikefulness blev jag nyfiken.

Du har myntat begreppet Hikefulness, vad betyder det?
Hikefulness är ett ord som inte finns i någon ordbok. Men de flesta som upplevt naturen på nära håll kan relatera till den känslan som uppstår när solljuset faller precis rätt mellan träden, vinden får löven i trädkronorna att rassla och du drar in doften av våt jord och mossa efter ett sommarregn. Det kan vara den där stunden efter en lång vandringsdag när du sätter dig ned vid vattenbrynet, tänder en brasa och ser lågorna dansa under månskenet. När livet för en stund är helt fulländat. När det inte finns något igår eller något imorgon. Bara här och nu. Hikefulness.

Det finns någonting meditativt i att sätta en fot framför den andra i längre stunder. Efter ett tag stillnar tankarna – och det går att släppa allt sus och brus som man har med från storstadens många intryck och måsten. För mig är att vistas i naturen ett sätt att hitta balans, det är där jag fyller på med energi och bara är.

Har du några tips för den som är sugen på att börja praktisera Hikefulness?
Ofta är vi så fokuserade på målet, att nå fram. Men om vi vandrar för att nå målet så behöver vi ju faktiskt inte vandra – då finns det andra transportmedel. Våga sakta ned och bara vara, mitt ute i naturen som du kanske tagit dig lång väg för att nå. Själv hittar jag hikefulness bara genom att snöra vandringskängorna. Jag brukar också tänka på vad jag väljer att tacka ja och nej till, och att vandringen är en sådan sak som jag tackat ja till.

Av att vistas i naturen har jag lärt mig hur viktigt det är att göra en sak i taget. Att ha närvaro i det man gör och att göra en sak i taget är två enskilda faktorer som påverkar kroppen mycket. Och egentligen kommer det här väldigt naturligt ute på leden. När man vandrar så vandrar man. När man lagar mat så lagar man mat. När man läser kartan så läser man kartan. Det är inte multitasking hela tiden, som inne i stan och vardagen. Den största utmaningen är istället vad vi kan lära oss av naturen och praktisera hemma. En bra sak att börja med är att borsta tänderna – och BARA borsta tänderna. Inte gå runt och städa under tiden, eller sortera tvätt eller fundera på vilken middag det ska bli imorgon eller det där viktiga jobbmötet. Bara det här lilla steget varje dag kan bli steget som faktiskt för in mer hikefulness i vardagen – och då är det vad vi kan lära av naturen som kan ge oss viktiga verktyg för att hantera en tillvaro vi inte har full kontroll över.

Du var nyligen på en bloggträff som mynnade ut i den nya branschorganisationen Influencers of Sweden, berätta lite om vad det är och vem som borde vara med där?
Influencers of Sweden är en samlingsplats för bloggare, YouTubers, Instagrammare och andra kreatörer inom sociala medier och de arbetar för att tillvarata branschens gemensamma intressen och verka för gemensam branschetik och riktlinjer. Det är en branchorganisation för oss som på olika sätt jobbar som egna publishers – de fungerar ungefär som ett fackförbund gör för arbetstagare i en organisation. Konkret handlar det om att skapa sjyssta vilkor i branschen upplysa både uppdragstagare och uppdragsgivare om smygreklam, skillnaden mellan PR och Annonsering, hur marknadsföringslagen påverkar oss och vad vi som bloggar har för ansvar – både skyldigheter och rättigheter.

Som bloggare är jag mitt eget lilla mediehus och gör antagligen allt från att skriva, fotografera, sökmotoroptimera, ha mediakontakter, bygga hemsidor och göra en långsiktig kommunikationsplan för att det ska finnas en kontinuitet i materialet på bloggen. Dessutom sker det dagligen kommunikation med läsare i olika form via de olika sociala kanalerna.

Nu när du är egen på heltid, vad har du för planer framöver?
Just nu är jag i en mittemellanfas när jag håller på och avslutar efterdyningarna från sommarens projekt där jag pilgrimsvandrade 564 kilometer mellan Selånger och Trondheim – samtidigt som jag driver utvecklingsarbete med mina plattformar och planerar vad som kommer hända under kommande år. I vår kommer jag att ha utställning och vernissage med fotografier från sommarens vandringar och så kommer jag finnas i bokform framöver – det är några enskilda saker jag ser väldigt mycket fram emot. Att ta klivet och bli heltidsvandrare och frilansare är det bästa jag har gjort!

Grattis till friheten Angeliqa och stort lycka till framöver!

Angelita Mejstedt, Vandringsbloggen. Fotograf: Anton Kalland

Angeliqa Mejstedt, Vandringsbloggen. Fotograf: Anton Kalland

Visste du att Vandringsbloggen Community är öppet för alla? Perfekt för dig som vill börja vandra men inte vet var och hur du ska börja, eller dig som vandrat tidigare men söker ny inspiration och nya vandringsvänner. I dagsläget arrangeras gemensamma vandringsträningar i fjorton olika städer runtom i landet.

Om skribenten

Innovationsvetare och Fjälledare med passion för att springa långt. På Outside Sweden bloggar Amanda om en bransch i förändring, fjällsäkerhet, kärlek till naturen, prylnörderi och lite annat smått och gott. Vill bjuda dig som läsare på inspiration, fördjupad kunskap och utmana till nya tankar. 

Liknande inlägg

2 responser