Annons:

Passerade gränsen mot Kosovo i fredags med sikte att ta mig mot Mitrovice, staden där mitt nästa äventyrsmöte skulle ske. Liksom i Serbien skulle även Kosovo bjuda på varma möten liksom en hel del trampande i uppförslutningar. Vädret har dock skiljt sig från alla andra länder, inte en droppe regn föll på mig i Kosovo.

För min första natt cyklade jag en bit utanför Mitrovice för att hitta en tältplats. Hus och åter hus, hur långt skulle jag behöva ta mig? Till slut kom mer natur och hade en höjd till höger om mig. Sopberg vid foten, men var dags för paus, började släpa cykeln längs den knaggliga branten. Genom snår och genom att ta min packing i omgångar nådde jag till slut en platå och insåg att slitet var mer än mödan värt. Gräsplatå med utsikt i flera riktningar och bortom all nedskräpning.

Satte upp mitt tält, sen var det premiär för det Biolitekök som jag fick från Roswi innan avfärd. Coolt och multianvändbart, medan jag kokade vatten över elden så laddade köket också min telefon.

20160729_200620~2

Träffade Uta, min kosovanska äventyrsvän, morgonen efter. Tillsammans cyklade vi mot Pristina längs vägar som gick upp och ner och genom flera små byar. Super att ha henne vid min sida, samtidigt som jag själv slapp leta bästa vägen fick jag också härligt sällskap och hennes historia.

20160731_082632_HDR~2

Första natten spenderades i Utas lägenhet för att morgonen efter åter cykla tillsammans, nu mot bergen och gränsen till Makedonien. Började flackt och längs trafikerad motorväg, sen mindre vägar genom byar, för att till slut komma till naturen och bergen. En hel del uppför, men härligt att ha grönska omkring sig igen. Cyklade hela vägen till sista byn innan gränsen där Uta frågade en man om vi fick tälta på hans gård, något vi absolut inte fick, nej, vi skulle minsann sova inne i hans hem☺️.

Vi välkomnades av honom, hans mamma, fru och tre barn samt hans syster och hennes barn. Kaffe följdes av iskall, men grym, vattenslangsdusch, som i sin tur följdes av måltid tillsammans med dem. När vi först kom placerades vi på en madrass utanför deras där, vi var gäster och vi skulle ha det bekvämt. Jag tog av mina illaluktande strumpor och innan jag riktigt hann förstå vad som hände tog en av döttrarna dem och tvättade dem, protester hjälpte inte ☺️. Denna mycket fattiga familj delade vad de hade och mer därtill till oss, deras gäster. Otrolig värme och också insikt i deras liv tack vare tolkande Uta.

20160731_193139~2

Tidig morgon sa vi hejdå till denna varma familj och vi lyckades också övertala dem att ta emot vår pengagåva, dock inte utan ett antal nej först.

received_10210071920377896

Detta följdes av att också behöva säga hejdå till Uta. För henne väntade färd tillbaka till Pristina, för mig väntade gränspassage mot Makedonien.

Om skribenten

I juli intar Johanna Johansson cykelsadeln för att ta sig cirka 300 mil genom östra Europa. Hon ska cykla från Gdansk till Aten, korsa sju länder samt genomföra ett mini-äventyr med en kvinna från respektive land. För detta äventyr har hon också tilldelats stipendium för ”Årets äventyr 2016”. Länderna hon kommer att korsa är Polen, Slovakien, Ungern, Serbien, Kosovo, Makedonien och Grekland och hon kommer att lämna en rapport från varje land där hon berättar om intryck, möten, utmaningar och hur cyklingen fortgår.

Liknande inlägg