Annons:

Serien presenteras av:

ortovox1

Att hitta en lätt topptur är inte så svårt, men att hitta en lätt tur av bra kvalitet är svårare. Bland Snösäkers 247 toppturer i Skandinavien finns det flera där du får bra skidåkning, trots att lutningen ligger under 30 grader. De passar bra för nybörjare, men också för erfarna som behöver ett flackt åk när de branta har för lurig snö

Nibbi

Nibbi är en av Hemsedals klassiska toppturer. Här har du kort anmarsch till en tur som sedan går nästan helt i fallinjen. Efter några effektiva timmar står du på toppen med pampig panoramautsikt över Jotunheimen. Åket ner skäms inte för sig – rakt i fallinjen i många sköna fallhöjdsmeter. Åket är sydvänt – här är det ofta betydligt trevligare temperatur än i Hemsedals nordvända liftsystem.

Auskjeret

5-bra-och-latta-toppturer-i-skandinavien_auskjeret

Många av toppturerna på Sunnmöre är branta och exponerade, men i dalen bakom liftsystemet i Stranda ligger det snälla Auskjeret. Här finns stora ytor och nästan hela fjället är flackare än 30 grader. På Auskjeret är det drive in som gäller och det gör att du kan göra en snabb bestigning innan liftarna i Stranda öppnar.

Gaphercohkka

5-bra-och-latta-toppturer-i-skandinavien-2gaphercohkka_2
Precis innanför den norsk-svenska gränsen, i höjd med Narvik, ligger den vackra Hunddalen och den charmiga Hunddalshyttan. Gaphercohkka är det självklara valet för många toppturare som besöker dalen. Från hyttan ser berget svårt ut, men baksidan är betydligt lättare än den kaxiga nordsidan. Förutom den sista branten upp till toppen är detta en enkel tur.

Gröndalseggi

Gröndalseggi är med rätta ett av Jostedalens mest populära åk. Här får du 1000 meter fallhöjd rakt från parkeringen. Mycket av åket går i en nordostvänd gryta – här är chansen stor att hitta fin snö.

Nordre Dyrhaugstind

Nordre Dyrhaugstind är en av Skandinaviens mest lättillgängliga 2000-meterstoppar. Vägen upp till utgångspunkten vid Turtagrö är öppen året runt och anmarschen är kort. På toppen står du mitt bland branta giganter i Hurrungane – Skandinaviens mest alpina massiv. Turen är nordvänd, så här kan du vissa år åka skidor en bit in i badbyxsäsongen.

 

Tänk på: Bara för att en tur är flackare än 30 grader, kan det finnas brantare partier och lavinfarliga sluttningar ovanför. Då finns risken att laviner startar och drar ut i flackare terräng.

+ Utrustningen

ortovox

 

Tour Rider 30 är en grymt bra rygga för långa dagsturer som är specifikt designad för behoven man har under toppturer. Förutom en avdelning för säkerhetsutrustningen finns fästen för att lätt kunna spänna fast skidor eller bräda samt fästen för isyxa och stavar. Huvudfacket kommer man åt både från framsidan och ryggsidan. Precis som med alla ORTOVOX ryggsäckar har Tour Rider 30 en integrerad vissla och bröstsele.

 

2 responser