Annons:

Serien presenteras av:

ortovox1

När man planerar sin topptursresa är det lätt att drömma sig bort till sol, branta toppar och stora fallhöjder. Men berg är ovädersmagneter och det gör att du många gånger får dålig sikt, nederbörd och stor lavinfara. Vill du inte shoppa, krama kudden eller börja afterskin innan du avslutat frukosten har vi 8 tips för att välja turer de dagar med sämst väder och stor lavinfara. Mycket handlar om att förstå hur laviner funkar och agera utifrån det. Glöm inte att det här är dagarna du ska agera med marginal – både när det gäller lutning och säkerhet.

 1. Flackare än 30 grader
  När det snöar hamnar man ofta på en trea eller fyra på den femgradiga lavinskalan. Det innebär betydande eller stor lavinfara och att det är troligt eller mycket troligt med laviner utlösta av skidåkare. Därför är det viktigt att hålla dig i terräng flackare än 30 grader, eftersom laviner har svårt att gå när det är flackare än så.

lavinfarligt_1

 1. Se till att det är flackt ovanför
  Även om ni rör er på flacka sluttningar är det viktigt att ni inte har brant terräng ovanför er. Laviner kan nå tre gånger sin fallhöjd på längden. Det innebär att en lavin från en 100 meter hög sluttning kan nå 300 meter ut i flackare terräng.
 1. Gles skog
  Man brukar säga att skog behöver vara så tät att den är svåråkt för att skydda mot laviner. Men när du minimerat risken med tips 1-2 vill du ändå ha skog, för att få kontrast och sikt. Och det är skönt om den är gles, så att du kan stå på utför.

lavinfarligt_2

 1. Lä för vinden
  Håller du dig på flacka sluttningar behöver du inte oroa dig för all den vindtransporterade snön – du kan njuta av den istället.

lavinfarligt_3

 1. Smidig anmarsch
  Har det fallit en halvmeter fluff vill du inte slita med att spåra på platten. Detta är dagar för korta anmarscher.
 1. Lättorienterat
  Att orientera på kalfjället i blåst och dålig sikt är svårt. Och dagar med lavinfara vill du inte gå vilse. Så välj turer där det är lätt att hitta upp – och ner.
 1. Kör flera åk och fika nedanför
  Även i skogsåkningsparadis är det svårt att få megafallhöjder bland träden. Vill du få till en heldag får du räkna med att köra samma åk flera gånger. Skippa att fika uppe vid den blåsiga trädgränsen, utan lämna istället termosen och den varma dunjackan nedanför åket och lyxfika mellan varven.
 1. Tänk på säkerheten
  Skogsskidåkning innebär många risker, så åk inte på max. Håll er inom höravstånd från varandra, så att ni snabbt kan hjälpa varandra om något skulle hända.

 

 

+ Utrustningen

ortovox

 

Tour Rider 30 är en grymt bra rygga för långa dagsturer som är specifikt designad för behoven man har under toppturer. Förutom en avdelning för säkerhetsutrustningen finns fästen för att lätt kunna spänna fast skidor eller bräda samt fästen för isyxa och stavar. Huvudfacket kommer man åt både från framsidan och ryggsidan. Precis som med alla ORTOVOX ryggsäckar har Tour Rider 30 en integrerad vissla och bröstsele.

 

Om skribenten

Liknande inlägg

3 responser