Annons:

Halva året har gått och varje vecka har jag sovit minst en natt i tält. Säsongskiftningar från vinter till vår och nu sommar, olika väder och 26 olika platser. Lekplats i Italien, Bockholmen, Hagatoppen, Hellasgården, Örserum, Marocko och en hel del andra fina ställen. Jag har varit ute veckodagar och helger, olika väder, själv och med sällskap. Varje morgon har jag brutit lägret och lämnat platsen i bättre skick än jag fann den. Vecka efter vecka har jag förfinat och förbättrat mina förberedelser och utrustning. Nu är jag inne på vecka 28 och att sova ute har blivit något naturligt , en längtan och något jag ser fram emot. Undrar hur det känns vecka 52?

Riktigt bra känsla!
Det känns bra! Att sova ute ger energi och är en härlig upplevelse. Lite konstigt att det redan gått ett halvår, men jag har tur nog ett halvår kvar så det är inte slut än. Och nu i sommar hoppas jag att få lyxen att tälta runt 30 nätter från juni till augusti. Att sova ute är klart beroendeframkallande och ingenting slår känslan av att efter en god natts sömn får vakna upp och dricka första koppen kaffe med tältduken öppen.

 

En sak som slagit mig är att övergången från vinter till vår och nu sommar märkte jag först och främst på att volymen och vikten minskade på det som jag behövde ta med. Alltså inte på att det blev varmare. Nu hade vi konstigt väder i och för sig, men jag har märkt att vädret inte påverkar om jag ska ut eller inte, snarare vad jag har på mig. Ska vara uppmärksam på detta i höst när temperaturen börjar falla i takt med mörkret.

Olika tält under året
Jag har testat olika tält och utrustning och ser fram emot att testa fler under hösten. Trivs bra med Helsports tält och det blir ett Reinsfjell Superlight som jag kommer ta med till fjällen i sommar. Men roligast var ju absolut det upplåsbara från Heimplanet och de färgglada tälten från Ikea. (Om du vill se mer bilder av alla tält så gå in på mitt instagramkonto: peacerichdeer).

Hur går kunskapsinhämtningen?
Det har gått bra! Känner att jag har än mer koll på vad som behövs och även vilka saker som jag vill ha med mig och vilka saker som inte behövs. Allt beror ju givetvis på situationen, vädret och platsen i sig. Men helt klart är att är man ute varje vecka och prövar nya platser och situationer så blir man bättre. Och har roligt, riktigt roligt!

Varför varje vecka?
På frågan om varför jag tältar varje vecka är svaret enkelt. Om jag vill bli en bättre löpare så springer jag mer. Bättre cyklist kräver mer tid i sadeln. Det räcker inte med ett pass då och då. På samma sätt insåg jag att jag behövde mer tillfällen och mer tid med fokus på hela kedjan från att packa rätt, bege mig ut till att komma hem och vårda utrustningen efter varje natt ute. Därför blev det minst 1 natt i veckan i 1 år. Svårare än så behöver det inte bli.

Tre tips när du tältar i en storstad
1. Tänk på att välja en plats med naturligt bullerskydd
mellan dig och vägar med trafik och annat som kan störa din upplevelse. Jag väljer gärna en plats med en kulle mellan mig och vägen. Skog är också bra då träden fångar upp ljud på ett naturligt sätt. Öronproppar är också bra. Om det är ljust när du är ute så räcker det att dra ner mössan över ögonen så sover du bättre.

2. Söndagar är folk hemma och då kan du välja platser som annars är välbesökta under helgerna. Hagatoppen är ett exempel, Tivoliklipporna och även borta på Löjtnantsklipporna vid Görvälnsviken är två andra exempel. Slå sen upp tältet en liten bit ifrån där du ser att folk gått eller gärna sitter så undviker du att bli väckt i onödan.

3. Ta med en termos med varmt vatten så har du inte bara varmt vatten till en kopp på kvällen utan också kaffe eller tevatten direkt på morgonen när du vaknar. Tillsammans med en förberedd smörgås, hårdkokt ägg eller kanske en portion frystorkat som du blandar upp med vatten från termosen, så har du en perfekt start på dagen där vid tältet.

 

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth arbetar som managementkonsult inom bank och finans med fokus på värdepappershandel och penningtvätt. Han är projektledaren som parallellt med sina uppdrag lever ut sina äventyrsdrömmar och inspirerar andra att ta tag i sina. Han har bl.a. cyklat 150 mil med all packning till Kebnekaise för att sen packa om, vandra in och bestiga berget. Vid sidan om sitt vanliga arbete arbetar Fredrik även som guide på Expeditionsresor till bl.a. Kilimanjaro och Nepal. Att hitta näräventyr som fungerar i vardagen är något Fredrik specialiserat sig på. Under hela 2017 genomförde han sitt projekt 52 veckor - 52 nätter, där han sovit ute i tält minst en natt i veckan ett helt år. ’

Liknande inlägg

En respons

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras