Annons:

Svenska Tierra tilldelas det finfina hållbarhetspriset ISPO Award Eco Achievement Apparel, för sin jacka Deterra som är 100 procent tillverkad av­ biobaserade material, såsom bönor, trä och nötter.

– Vi älskar alla våra funktionskläder, men vår västerländska livsstil innebär att vi är väldigt oljeberoende. Vi som personer på Tierra tänker mycket på hur klimatsmarta vi är och kan bli, i vårt jobb har vi möjlighet att skapa produkter som hjälper människor att minska sin oljeanvänding. Med serien Deterra ville vi göra så tekniska plagg som möjligt utan att använda material från fossila källor, säger Erik Isaksson, ansvarig för produktutveckling på Tierra.

Bönor, trä och nötter i jackan

Tanken väcktes hos Tierra i samband med klimatmötet i Paris där oljeberoende var i fokus. Resultatet är en förstärkningsjacka där yttertyget liknar nylon i strukturen men är gjort av olja från ricinbönor. Fodret är av ull från tyska får och trådarna av Tencel som utvinns från träråvara. Jackans knappar är tillverkade av corozonötter från taguapalmen. Istället för en stopper i plast och metall används en vanlig knut för att justera huvan.

– Deterra är symbolen för hur teknisk man kan göra en jacka idag om den ska vara helt fossilfri. Vi kan så klart göra lättare, hållbarare, vattentätare och billigare jackor, men då är de inte 100 procent biobaserade, säger Erik Isaksson.

Kommer att säljas i Sverige

Utmaningarna har varit att hitta materialen och att skapa nya lösningar för funktioner som tas för givet, till exempel dragkedjor.  Jackan kommer säljas i begränsad upplaga och Tierra vill framförallt använda den som en plattform för att prata om nya material och lösningar.

– Om vi i en nära framtid kan addera plagg där en stor del av materialet är från växtriket, som är lika tekniska som våra allra mest funktionella kläder idag, så skulle det innebära ett stort steg framåt i strävan efter att göra tekniska kläder som är hållbara både för användare och miljön. Det känns fantastiskt att den här jackan får internationell uppmärksamhet, förhoppningsvis kan den inspirera andra, säger Erik Isaksson.