Annons:

Jag fick lust att baka piroger att ha med på tur och gjorde som jag oftast gör i matlagningen, improviserade. Detta blev två varianter av en väldigt enkel, billig och god veganpirog. 

Detta var första gången jag testade både degen och fyllningen så de kan med säkerhet slipas till perfektion men jag tycker de fyller sitt syfte för denna turen vilket för mig var att få med mig smidig mat med variation, grönsaker och protein. Perfekt till lunch tillsammans med varm dryck!
Pirogdeg till ca 12 piroger
1 dl matolja
2,5 dl vatten
8 dl vetemjöl eller glutenfritt alternativ
Torrjäst motsvarande 25g jäst (1/2 paket)
1/2 tsk salt
Svamp- & spenatfyllning
1/2 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
Körsbärstomater
Bladspenat, frusen
Färska champinjoner
1 msk frusen persilja
Salt
Peppar

Tacofyllning 
Ris
Röda linser
Buljong
Soltorkade tomater
1/2 paket tacokrydda
1 msk tomatpuré
Salt
Peppar

Såhär gör du:
Blanda pirogdegens torra ingredienser. Tillsätt olja och vatten (skall vara ca 37 grader för att jäsningen skall sätta igång). Knåda på mjölat bakbord. Låt degen vila i bunke under duk i ca 60 minuter.

 


Koka 3 dl röda linser tillsammans med 2 dl ris och en näve hackade soltorkade tomater i 7 dl vatten med 1/2 buljongtärning eller motsvarande. Koka ihop tills dess att linser och ris är al dente.Fräs lök, vitlök, spenat, hackade tomater och hackade champinjoner tillsammans med kryddorna.Häll över hälften av ris- och linsblandningen i stekpannan tillsammans med grönsakerna och rör om. Detta är fyllningen till svamp & spenat-pirogerna.
Till det som är kvar i kastrullen av ris och linser tillsätter du tacokrydda och tomatpuré. Blanda väl. Tacofyllningen är klar!
Dela degen i 12 st lika stora bitar. Kavla till små cirklar (har du ingen kavel funkar det fint med en termos, vattenflaska eller dylikt). Fyll varje cirkel med 1 msk fyllning av den sort du önskar. Vik ihop till en halvmåne och nagga i kanten med en gaffel.Pensla med kallvatten. Grädda i mitten av ugnen ca 12-15 minuter, tills pirogerna fått en fin färg.
Låt svalna.

Njuts bäst till skogs eller fjälls!

Har du själv några favoriter på vegansk fyllning i piroger? Hör gärna av dig och berätta!

Om skribenten

Amanda Mannervik

Innovationsvetare och coach som nu vidareutbildar sig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola i södra Lappland. Upptäcker gärna vackra platser i löparskorna, både på egen hand och tillsammans med andra. På Outside Sweden bloggar hon om en bransch i förändring, kärleken till naturen, uthållighetssport samt produktinnovation inom outdoor. Vill bjuda dig som läsare på inspiration, fördjupad kunskap och utmana till nya tankar. 

Liknande inlägg