Annons:
Min andra praktikplats för sommaren var som guide på STF Helags Fjällstation där jag var med och guidade topptur och fjällrävssafari. 
Fjällräven är Sveriges enda arktiska rovdjur och är en hotad art i de skandinaviska fjällen. Under artonhundratalet jagades fjällräven hårt för sin vackra päls och utbredningen av rödräv i svenska fjäll har också varit förödande för arten. Precis som rödräven tillhör fjällräven hundfamiljen och släktet Vulpes men fjällräven är liten som en katt till storleken och förekommer i två färgvarianter, vit och blå (ser brunsvart ut sommartid).
I detta nu är alla sommarvolontärer i det svenska Fjällrävsprojektet utskickade på fjället, koordinerade av doktorand Malin Larm från Stockholms Universitet, för att genomföra den årliga inventeringen av fjällräv. Området kring Helags och Sylarna är Sveriges fjällrävstätaste och i skrivande stund har man hittat fjorton lyor med valpar i området. Det bådar gott! Fjällräven anpassar sig mycket efter den föda som finns tillgänglig och under lämmelåret 2011 fanns tjugonio kullar i området medan det under 2016 bara registrerades två kullar. Naturbevakare Lars Liljemark tror på ett rekordår 2018 då trenden ser riktigt bra ut.
Fjällrävssafari
STF Helags Fjällstation guidar sedan 2011 en Fjällrävssafari med utgångspunkt från fjällstationen. Max antal deltagare är begränsat till åtta personer och under turen så håller sig gruppen alltid på minst 300 meters avstånd för att inte störa fjällräven i onödan. Svenska Turistföreningen (STF) betalar guidernas löner och intäkterna för turen går till olika insatser för att stötta fjällräven. Det kan exempelvis vara att betala en del av det hundfoder som körs ut för stödfodring i fodertunnorna som finns uppställda.
På de turer som jag var med och guidade hade vi deltagare i alla åldrar. Turen börjar med en information om fjällräv och hur turen är upplagd. Samtliga deltagare får skriva på ett sekretessavtal där de lovar att inte sprida känslig information vidare om lyans belägenhet samt att inte störa och skrämma fjällrävarna. Beroende på deltagarnas olika intressen skådade vi även en del fågel och tittade på fjällblommor under vandringen till och från lyan. Vi guider bar med oss två stora tubkikare och gästerna fick även låna handkikare.
Redan den första turen vi genomförde gav utdelning. En blå, vuxen individ rörde sig i närheten av lyan och visade orädd upp sig. Den bästa turen var under en riktigt solig och fin dag i juli. Fjällräven gillar precis som vi människor att ligga ute och sola och vi blev bjudna på en riktigt fin uppvisning av hela den lilla familjen som bodde i lyan. Två blå vuxna individer och sex stycken valpar, tre vita och tre blå njöt av finvädret och lekte runt på grästuvorna. Vilken tur vi hade!
Vad kan du göra för att rädda fjällräven?
Som alltid annars så är det viktigt att plocka upp skräpet efter sig på fjället samt att inte lämna några matrester efter sig då detta kan locka till sig den större och aggressivare rödräven som är ett hot mot fjällrävsbeståndet. I alla områden där det finns fjällräv finns det kontaktpersoner utsedda på Länsstyrelsen som tar emot observationer av fjällräv. Alla observationer är viktiga för att kunna bedöma vilka insatser som krävs för bevarandet av arten.

Vill du delta på Fjällrävssafari?
Ring receptionen på STF Helags för att boka din tur, tfn 010-1902470.
Under juli-augusti ges turen på tisdagar och fredagar och under juni och september endast en dag per vecka. Samling kl.09 på STF Helags Fjällstation och tillbaka omkring kl.16.
Här kan du läsa mer om fjällräven och de svenska och nordiska projekt som pågår.
Bilderna på fjällräv är tagna av naturbevakare Lars Liljemark ett tidigare år och föreställer en kull vita valpar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras