Annons:

Ask the locals tänkte jag… Vilka borde kunna stiglöpning i Vemdalen? Arrangörerna till Vemdalen Fjällmaraton kanske? Jag hörde av mig till grundarna Petter Bromeé och Jocke Nordlund och vi tog en löptur på fjället tillsammans. Vi sprang en del av långa banan. 

Petter och Jocke beskriver loppets karaktär som en gyllene mellanväg mellan Sälen Fjällmaraton och Kia (fd AXA) Fjällmaraton, både vad gäller distans, höjdmeter och underlag. Här kan du se karta och läsa en beskrivning av den 44 km långa banan.

I år blir andra upplagan av loppet och de räknar med deltagarrekord. Om du frågar mig så verkar det vara ett väldigt trevligt lopp. Lättlöpta stigar som nog är perfekta för den som vill testa på sin första fjällmara! Stor chans på ren, ripa och hjortron under loppet. Till vintern lanseras också ett nytt lopp av samma gäng, Night Snow Run, som det skrivits om tidigare på Outside.

Är du i Vemdalen med omnejd och vill ge dig ut och springa själv så rekommenderar jag Fjällkartan Z58. Den finns att köpa lokalt på Skistar Concept Store på Vemdalsskalet (där kan du dessutom ha chans att träffa på fjällmaratonarrangörerna). Fjällkartan finns även digitalt för utskrift samt i appen Fjällsäkerhet, där du även kan lämna färdmeddelanden.

Under mina veckor i Vemdalen så bodde jag på ranchen Trumvallens Fjällridning och jobbade på ranchen samt ledde turritter på fjället. När jag inte jobbade så sprang jag ofta på fjället närmast, upp till Vemdalens högsta topp Oxsjövålen 1023 m.ö.h samt ned till den vackra Oxsjön. Oxsjövålen är även den en del av Vemdalen Fjällmaratons långa bana. Från Oxsjön kan du ta dig vidare i alla riktningar, bland annat till Storhogna.

Allteftersom jag lärde mig ridstigarna på fjället var det också fint att följa hästarnas hovspår i obanad terräng. Vemdalen.se har fler tips på fina toppturer till fots i området.
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras