Annons:

På flera håll inom idrottsvärlden, och i synnerhet inom outdoorvärlden, är det kvinnorna som står för avancemanget. Rekorden och bedrifterna haglar på allt fler arenor.   

Men villkoren skiljer sig fortfarande enormt mycket åt jämfört med männens och aldrig tidigare har så många ifrågasatt ojämställda villkor och kämpat för att skapa förändring. Den världstrenden tar stiftelsen Girls in Sport till nya höjder i Umeå den 15 – 17 september. Då slår de nämligen upp dörrarna till festivalen Women in Sport + Adventure.

Förra året ville två kvinnor från Umeå skapa en mötesplats för att hylla, lyfta och främja kvinnor inom sport och friluftsliv. En mötesplats för inspiration, förändring och för att lyfta Umeå som platsen där allt är möjligt – tillsammans med de främsta stjärnorna inom sina områden.

– Vi vet att om vi skapar möjligheter för människor med gemensamma drivkrafter att mötas så leder det ofta till nya idéer och praktiska lösningar. Det är exakt det som är målet med den här festivalen, berättar Jenny Lidqvist som är en av arrangörerna bakom WS+A 2016.

Förra året drog festivalen närmare 140 besökare och i år växer den, från två till tre dagar. Dagarna är fulltecknade från morgon till kväll, med fokus på aktiva workshops och utrymme för erfarenhetsutbyte, dialog och gemenskap. Den tredje och avslutande dagen introduceras dessutom årets stora nyhet – nordens första adventure film festival som sätter kvinnor i rampljuset, både framför och bakom kameran.

– Vi vet att kvinnor skapar historia när de tar sig an äventyr över hela världen, men det är inte alltid de får det utrymme de förtjänar på bioduken. Att få visa magnituden bakom äventyrssport ur ett kvinnligt perspektiv och lyfta deras prestationer är vad den här filmfestivalen handlar om och den passar väl in i vårt mål att göra WS+A till en av Europas viktigaste mötesplatser, säger Lucy Rist från Girls in Sport.

Maria-1

Maria Granberg

Festivalen samlar män och kvinnor med passion för idrotts- och äventyrssport och närvarar från outdoorvärlden gör friåkaren Karin Stöckel, ultralöparen Kristina Paltén, alpinisten Maria Granberg, äventyraren Johanna Davidsson och flugfiskaren Emelie Björkman.

– Efter förra årets succé vet vi att festivalen skapar verklig förändring. Nya samarbeten skapades, sponsoravtal signerades och starka vänskapsband bildades. Vi ser framemot att uppmuntra och skapa ännu fler möjligheter för det även det här året! säger Jenny Lidqvist.

2 responser