Annons:

Snön har redan fallit i stora delar av Sverige och det börjar bli hög tid att bestämma vart du ska åka på vinterns skidresor. Ska du tura har du andra behov än om du ska åka lift. Så kolla följande fem krav innan du bokar vinterns topptursäventyr.

Korta anmarscher

En av toppturarens bästa kompisar är effektiva åk där du börjar ta höjd direkt från bilen eller liften. Vissa bergsområden är relativt obefolkade och följden kan bli att att det finns inga eller få vägar i området. Då finns risken att ni måste övernatta under turen eller göra sega anmarscher på platten för att nå er topp.

Olika lutningar

Det är svårt att på förhand veta om det där branta åket du spanat på är i form. Då är det bra om det finns flackare åk med hög kvalitet. Finns det åk som lutar mindre än 30 grader kan nu nästan alltid få säker åkning, oavsett förhållanden.

Olika väderstreck

Att det finns turer i olika väderstreck ger större chans att hitta bra och säker snö. Får du inte lössnö kan du kanske snoka upp vårsnö på sydsidorna. Fram på vårkanten kan du hitta kallsnö på nordsidorna, även när snön är dålig i andra väderstreck.

Skogsåkning

Skogen har räddat många dagar med snöfall och dålig sikt. Ibland kan enda möjligheten till bra åkning en snöig dag vara att göra ett spår upp till trädgränsen och sedan köra varv på varv.

skogsakning

Civilisation

Även om topptur handlar mycket om naturupplevelser, är det skönt om det finns en by att besöka när du kommer ner från berget. För att proviantera, ta en kaffe, en afterski eller ett bad.
Ibland kan det även vara skönt om det finns en lift. Dels de dagar det snöar, men en lift kan även göra dig effektivare genom att ge draghjälp den första biten upp på fjället.

bara_liften

Tre destinationer som alltid levererar
Ska du boka nu eller har kort tid på plats ska du kolla in områdena nedan. De kanske inte bäst på något, men bra på allt och levererar bara det finns snö.

Riksgränsen i kombination med Narvik
Riksgränsen är en klassisk vårdestination med rolig skidåkning i både offpist och på topptur. Men när det snöar eller är dålig sikt finns det ingen skog som ger kontraster och då bli det svåråkt. Då får ni ta tåget till Narvik och köra i skogen på Fagernesfjellet. Vid klart väder har området runt Narvik och Riksgränsen enorma topptursmöjligheter, det är bara att anpassa efter förhållanden och förmåga.
Sunnmöre Öst med Stranda
På östra Sunnmöre i mellersta Norge ligger Strandafjellet, som är Skandinaviens kanske bästa offpistort. Här  finns även massa bra toppturer, som nybörjartoppen  Auskjeret  eller den lite mer komplexa Blåbretind. I Stranda finns det många bra boenden nära backen och här åker du ofta skidor med havsutsikt.

Sogndal i kombination med Hurrungane och Jostedalen
Sogndal är en perfekt bas för skidåkning norr om Sognefjorden. Det snöar enormt mycket i området och på puderdagar kan du få magisk skogsåkning på Nonsholten, Svarteholten  och Togga . Skiner solen finns mängder av fina turer i området, eller så kör du en kort bit till områden som Jostedalen och Hurrungane. Där är vädret mer stabilt och skidåkarna färre.