Annons:

Ett berg, tre klättrare och tre frågor. I våras stod tre Svenskar på toppen av Mount Everest, nu när de är nere på mer syremättade nivåer har vi tagit tempen på deras upplevelser. Robin Trygg nöjde sig inte med att bestiga Everest för andra gången utan besteg under samma expedition även Cho Oyo.

Hur var resan mot toppen?
Resan upp mot toppen av Cho Oyu (världens sjätte högsta berg) var fantastisk. Ingen hade bestigit berget på 1,5år och jag och min vän Chhiring fick förmånen att vara i stort sett ensamma och själva sätta ut leden och alla fasta rep som behövdes. En otrolig naturupplevelse som är väldigt sällsynt på ett 8000m+ berg.

På Everest var förhållandena de motsatta. Berget i sig är fantastiskt vackert med det var otroligt mycket folk och gamla fasta rep till höger och vänster. Dessutom var det mycket folk längst leden som inte kunde sin utrustning och hur de skulle använda den vilket gjorde att det stundtals gick väldigt långsamt, något som kan vara farligt pga den höga höjden och kylan. Jag och Chhiring undvek de fasta repen där det var möjligt och var istället inklippta i varandra för att ha möjlighet att hålla ett högre tempo.

Robin Trygg-4Vad var din känsla när du stod däruppe?
Den 7 Maj 15.10 (kinesisk tid) kom jag upp på toppen av Cho Oyu. Där tog jag fram min videokamera och förklarade stolt att jag nu stod på toppen av världens sjätte högsta berg. Jag riktade sedan kameran mot Chhiring som pekade med sin isyxa, vi hade 10m kvar..  Cho Oyus topp är stor som en fotbollsplan och det var tur att jag hade Chhiring med mig som hade vart där förut och visste vilken av alla olika små kullar på den gigantiska platån som faktiskt var toppen. Jag hade hoppats kunna snegla över till Everest från toppen av Cho Oyu men tyvärr hade vi dåligt väder med dimma och blåst vilket gjorde att jag inte såg ett smack.

13 dagar senare, den 20 Maj klockan 08.38 (kinesisk tid) stod jag för andra gången på toppen av Mt Everest.

Det var häftigt att få bli först i Sverige med att ha klättrat både Syd- och Nordsidan av berget, men framförallt att få ha förverkligat en dröm jag jobbat stenhårt för sedan 2011 när jag stod på toppen av världen första gången.

 

Robin Trygg-6Vad tog du med dig ner och hem från berget?
Den nyttigaste läxan lärde jag mig redan förra året, våren 2015. Jag hade då för avsikt att göra den expedition jag i år lyckades med, men tvingades avbryta pga en gigantisk jordbävning som tog livet på ca 9000 människor i Nepal. Vi befann oss halvvägs upp på Cho Oyu när jordbävningen inträffade och vi hade änglavakt som klarade oss. Expeditionen avbröts och istället för att klättra blev jag tillsammans med en utav mina sponsorer en del av räddningsarbetet på plats och det jag fick se och vara med om där kommer jag aldrig att glömma.

Men jag lärde mig också mycket av händelsen. Det som tidigare varit det viktigaste i mitt liv, bergen och mina expeditioner, blev på några sekunder det minst viktiga i världen. Att hjälpa utan att få någonting tillbaka, att bara ge för att ge, att vara snäll. Det är den finaste och bästa egenskap en människa kan ha tycker jag. Att ha lärt sig det är häftigare än att klättra alla berg i världen.

 

Robin Trygg-1

En respons